Članak

MOGUĆI SCENARIO

Može li Zukan Helez imenovanje direktora SIPA-e Slobodana Radinkovića usloviti smjenom bjegunca Zorana Galića?

Piše: Amra Vrabac

Naredna sjednica Vijeća ministara BiH zakazana za ponedjeljak 16. septembar mogla bi biti burna ukoliko ministar odbrane BiH Zukan Helez državne interese stavi ispred partijskih i koalicijskih.

Naime, iako je zahtjev ministara iz reda Bošnjaka u Vijeću ministara BiH da se dužnosti razriješi bjegunac Zoran Galić koji je zamjenik direktora SIPA-e, za to nemaju podršku ostalih ministara posebno onih iz HDZ-a čiji je Galić odani kadar.

No, stvari bi se mogle dodatno zakomplicirati ukoliko Helez bez čijeg glasa se ne može utvrditi dnevni red, a niti imenovati direktor SIPA-e jer za konačne i izvršne odluke mora glasati prosta većina u kojoj su predsjedavajuća Vijeća ministara i zamjenici, ne uslovi podršku za Slobodana Radinkovića smjenom Galića.

Patria je još u julu objavila da je Slobodan Radinković, načelnik Uprave policije MUP Rs Doboj favorit za direktora SIPA-e, a što se danas ispostavilo tačnim. Iako je Radinković tek treći na rang-listi, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić predložit će imenovanje Radinkovića za direktora SIPA-e.

No, upravo bi ovo imenovanje moglo biti ključ za razrješenje Galića koji se nalazi na crvenoj Interpolovoj potjernici, a nakon što je 8. jula pobjegao iz BiH u Hrvatsku i izbjegao hapšenje zbog sumnje na zloupotrebu položaja i primanje dara dok je bio direktor Granične policije BiH.

Galić nema opravdanje za svoje odsustvo niti prima plaću, ali nikada nije razriješen dužnosti. On je putem svog advokatskog tima uputio zahtjev za razrješenje jer ispunjava uslove za penziju, ali je takav scenario neprihvatljiv za ministre iz reda Bošnjaka koji ne žele dati pravo Galiću nda ostvari određene beneficije i još ostvari novčanu naknadu zbog odlaska u penziju. Galić uživa na slobodi u Hrvatskoj, a ova članica EU odbila je odrediti pritvor Galiću niti ima namjeru izručiti ga pravosuđu BiH s obzirom da je i hrvatski državljanin.

Prema zakonu nema prepreke da Darko Ćulum ostane na poziciji direktora SIPA-e sve dok se ne imenuje novi direktor. Dakle, SIPA neće ostati obezglavljena niti je prvi put da se zadrže kadrovi na čelu policijskih agencija po isteku mandata do imenovanja novih. Takav slučaj je bio sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.

Važnije pitanje od imenovanja novog direktora SIPA-e je skinuti mrlju sa ove državne agencije i smijeniti Galića. Naravno, ako bude političke mudrosti i spremnosti bošnjačkih kadrova da zaštite interese države BiH.

#HDZ #koalicija #NenadNešić #SIPA #SlobodanRadinković #Vijeceministara #ZoranGalić #ZukanHelez #BiH #izdvojeno