Članak

NATO INTEGRACIJE

Viša matematika ambasadora Murphya: Tri plus nula je nula Programa reformi

(Patria) - Nakon izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je američki ambasador u BiH Michael Murphy „politički otac ove vlasti, da je on učinio sve da ona bude ovakva te da zbog toga želi skinuti krivicu s vlasti u vezi s NATO putem“, ove navode za Avaz prokomentirali su iz Ambasade SAD.

- Sjedinjene Američke Države ostaju postojan partner Bosni i Hercegovini i podržavaju težnje njenih građana za sigurnom, demokratskom i prosperitetnom budućnosti unutar euroatlantskih institucija. Izjave ambasadora Murphyja o NATO savezu su u skladu s dugogodišnjom politikom SAD koja naglašava potrebu da svi politički lideri urade težak posao i postignu teške kompromise neophodne za članstvo u NATO savezu, što je vanjskopolitički cilj koji su lideri ove zemlje ugradili u zakone BiH - poručili su iz Ambasade SAD za "Dnevni avaz“.

Također su istakli da same težnje ka tome neće dovesti do ostvarenja ovog cilja.

- Ni sadašnja vlada, kao ni prethodna u kojoj su bile stranke koje su sada u opoziciji, nisu provele reforme neophodne za jačanje Oružanih snaga BiH i izgradnju jačeg, čvršćeg partnerstva između BiH i NATO saveza. Članstvo u NATO savezu nije usluga koju poklanjaju saveznici, ono se mora zaraditi - istakli su iz Ambasade SAD.

Međutim, unatoč tome, činjenice opovrgavaju tvrdnje ambasadora Murphya o istovjetnosti odnosa prošle i aktuelne vlasti po pitanju NATO puta Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je u periodu od 2019. do 2022. u sjedište NATO-a u Briselu dostavila tri Programa reformi, i to je naprosto činjenica, javno dostupna svima.

Nakon toga, vlast HDZ-a, Trojke i SNSD-a nije dostavila nijedan Program reformi niti se zna hoće li uopće ikada ta vlast dostaviti ijedan Program reformi.

3 i 0 nisu isti brojevi, osim u višoj matematici gospodina Murphya.

(M.T.)

#Ambasada #Bosna #Hercegovina #Murphy #NATO #Partnerstvo #Reforme #SAD #Savez #triplusnula #Vlast #BiH