Članak

GAZA

Hamas kaže da je spreman za implementaciju primirja bez novih uslova

Palestinska grupa Hamas saopštila je u srijedu da su njeni pregovarači ponovili svoju spremnost da provedu „trenutni“ prekid vatre s Izraelom u Gazi na osnovu prethodnog prijedloga Sjedinjenih Američkih Država bez novih uslova bilo koje strane, javio je Reuters.

Palestinska grupa je navela da se njihov pregovarački tim, predvođen visokim zvaničnikom Khalilom al-Hayyom, u srijedu sastao s posrednicima, uključujući premijera Katara šeika Mohameda bin Abdulrahmana Al Thanija i šefa egipatske obavještajne službe Abbasa Kamela u Dohi kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima u Gazi.

Pregovori do sada nisu uspjeli postići dogovor o okončanju rata. Dugotrajni spor uključuje kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, uskim dijelom teritorija na granici Gaze s Egiptom.

Direktor CIA-e William Burns, koji je i glavni američki pregovarač o Gazi, rekao je u subotu da će detaljniji prijedlog o prekidu vatre biti donesen u narednih nekoliko dana.

Prethodni prijedlog koji je u junu iznio američki predsjednik Joe Biden izložio je trofazni prekid vatre u zamjenu za oslobađanje izraelskih talaca.

Rat u Gazi počeo je nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra ubivši 1.200 ljudi i uzevši oko 250 talaca. Izraelska ofanziva do sada je ubila najmanje 41.084 Palestinca i ranila 95.029 drugih.

#AbbasKamel #CIAWilliamBurns #Gaza #Hamas #Israel #JoeBiden #KhalilAlHayyom #MohamedAlThani #Qatar #Reuters #Svijet