Članak

TURSKI PREDSJEDNIK

Erdogan: Krim mora biti vraćen Ukrajini

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je čvrstu podršku Turske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je čvrstu podršku Turske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Naglašavajući trajnu podršku pravima krimskih Tatara, turski lider ostao je čvrsto pri stavu da Krim mora biti vraćen Ukrajini.

- Naša podrška teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine je nepokolebljiva. Povratak Krima Ukrajini je zahtjev međunarodnog prava - izjavio je Erdogan u videoporuci na Četvrtom samitu lidera Krimske platforme.

Naglasio je da povratak Krima Ukrajini odgovara međunarodnim pravnim standardima, ukazujući na trajnu bol koju trpe krimski Tatari, čija patnja traje već osam decenija.

Erdogan je izrazio uvjerenje u dalje akcije za podršku pravima krimskih Tatara, rekavši da vjeruje kako će se dodatni koraci nastaviti preduzimati kako bi se ojačala prava krimskih Tatara u nadolazećem periodu.

Zahvalio je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i vođi krimskih Tatara Mustafi Abdulcemilu Kirimogluu na njihovim ulogama u organizaciji samita, koji obilježava 80. godišnjicu protjerivanja krimskih Tatara.

Također je naveo da Turska nikada nije priznala aneksiju Krima, koja je dodatno pogoršala patnje ljudi u toj regiji.

Govoreći o kraju rata, Erdogan ističe da je iskrena želja Turske da se rat završi pravednim i trajnim mirom temeljenim na teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Na kraju je izrazio nadu da će napori platforme doprinijeti međunarodnim mirovnim inicijativama u regiji i odao počast onima koji su preminuli tokom 80. godišnjice progona.

#Svijet #ukrajina #krim #Erdogan #Turska #RecepTayyipErdogan