Članak

PREDSJEDNIK SDA

Izetbegović: BiH ima prava i obaveze po Dejtonu pratiti naoružavanje susjeda, ali je to potpuno zapostavljeno

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je danas u emisiji BHT1 Uživo.

(Patria) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je danas u emisiji BHT1 Uživo.

Na samom početku osvrnuo se na ročište Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, koje je danas još jednom odgođeno te kazao da to "neće još dugo tako".

- Mislim da proces ulazi u završnu fazu. Mogu još neko vrijeme eskivirati, ali će se završiti na način predviđen zakonom. Dodik je imao šansu, prije dvije godine, kada su mislili da se promijenio.

No, on je u jednom momentu sa svojom drskošću prešao crvene linije, sa svojim odnosom prema Putinu, prema međunarodnim ambasadorima.

Mnogo je toga do sada njemu oprošteno, on je dobar u prijetnjama, umije uplašiti ljude, imao je udare na Dejtonski mirovni sporazum, vrlo drske referendume - ističe Izetbegović.

Komentarisao je i hapšenje bivšeg direktora Autocesta Federacije Elvedina Volodera riječima da je to "zbog navodnog kriminala".

- Nevažno je da li je to bio prijedlog SDA, to je bila pozicija SBB-a. Uopće nije bilo priče da će Voloder to preuzeti kada je Terzić otišao. Kada je Voloder predložen, nismo bili protiv - navodi Izetbegović.

Voditeljica emisije pitala ga je i o Voloderovim firmama koje su dobile važne tendere, što je prethodno komentarisao Senad Šepić.

- Šepićeve stranke više nema, svi su otišli, ta stranka ne postoji - govori Izetbegović.

Na pitanje o sastanku koji je održao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, Izetbegović je odgovorio da "nas je pozvao reda radi".

- Bio je gospodin Čović, pa ja, pa Trojka, insistira na tome OHR. Mi ćemo dati konstruktivan doprinos valjanim reformama.

Sve što vodi BiH evropskom putu, sve što je evropski standard, mi ćemo to podržati, kao što smo se dokazali i kao pozicija. Mi ćemo biti konstruktivna opozicija - rekao je Izetbegović.

Upitan ko je kriv za zastoj na EU putu, kazao je da je od Schmidta tražio da se konkretnije odnosi prema zabrani školskog programa u Rs.

Za zastoj na EU putu, kaže, krivi su članovi Trojke koji su "ušli u pregovore sa dva vrlo iskusna političara, Dodikom i Čovićem".

- Jesu li mogli istrgovati nešto po pitanju NATO-a, Južne interkonekcije - upitao je Izetbegović.

Govoreći o Južnoj interkonekciji, kazao je kako je nedopustivo da se Čoviću omogući zatvaranje ulaska plina u BiH, a što Dodik, prema njegovim riječima, već ima.

O trenutnom radu Federalne vlade kazao je da se "zadužuju enormno dok kradu od penzionera".

- Kupuju se razni touarezi umjesto da se kupe motorizovana sredstva za gašenje požara, ljeta su sve gora i gora - naveo je Izetbegović.

Komentarišući (ne)rad Doma naroda, rekao je da se "rijetko desi da Bošnjaci nešto koče", a sada su svih pet bili protiv.

A osvrnuo se i na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je Izborni zakon preduslov svega, a presuda "Sejdić i Finci" politička, kazavši kako je to "paternalistički stav" koji vidimo i "s istoka i sa zapada".

- Hodaju po BiH kako hoće, vršljaju, kazati nešto protiv presuda ESLJP-a je udariti na evropske standarde. Plenković vrlo dobro zna šta radi i šta govori i šta ne bi trebao da govori - kazao je Izetbegović i dodao da je to "potpuno nepotrebno petljanje" u pitanja BiH.

Na slamkicu, kaže Izetbegović, komentarišući vojna sredstva koja BiH nabavlja.

- Kad to spomenemo, ušutkuje nas se. BiH ima prava i obaveze po Dejtonu da prati naoružavanje sa susjedne dvije zemlje, a to je potpuno zapostavljeno. Živimo luđačku košulju, kada dođe do fiskalnog okvira, neko to blokira - dodao je Izetbegović.

#BakirIzetbegović #BHRT #BiH #politika #SDA