Članak

KANDIDAT ZA AMBASADORA

Jones: Nastavit ću s pritiscima i sankcijama Dodiku i njemu sličnim koji ugrožavaju mir

Douglas Jones, prijedlog američkog predsjednika Josepha Bidena, svjedočio je pred komitetom Kongresa, od čije potvrde zavisi njegov budući angažman u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Douglas Jones, prijedlog američkog predsjednika Josepha Bidena, svjedočio je pred komitetom Kongresa, od čije potvrde zavisi njegov budući angažman u Bosni i Hercegovini, prenosi Glas Amerike.

- Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal, ali je on često ugrožen, prije svega korupcijom - rekao je Jones pred kongresnim komitetom.

Jones je u uvodnom petominutnom obraćanju rekao kako će koristiti sva sredstva, uključujući i podršku Bonskim ovlaštenjima visokog predstavnika u BiH, kako bi zaštitio euroatlantske integracije BiH koje vidi kao jedini put naprijed te američka višegodišnja ulaganja u BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je ključni dio plana SAD-a za mir u Evropi. Jones je najavio da će se, ako njegova uloga ambasadora bude potvrđena, suprotstaviti malignim i destabilizujućim utjecajima iz Rusije i Kine koji prijete da "rastrgaju BiH".

Na saslušanju, američka senatorka Jeanne Shaheen, aktivna u pitanjima koja se tiču BiH, ovu zemlju nazvala je krhkom demokratijom ali za nju posebnom. Imala je dva pitanja za Jonesa.

Prvo se odnosi na slučaj da Vijeće sigurnosti ne produži mandat Misiji EUFOR-a Althea, koja je angažovana u BiH na očuvanju mira. Željela je da zna da li će NATO u takvom slučaju popuniti nastali vakuum.

Jones je odgovorio da je EUFOR misija kritična za Bosnu i Hercegovinu i da je važno da njen mandat bude obnovljen pred UN-om.

Nije želio špekulisati da li će se to desiti, ali je rekao da su SAD jasne u svojoj posvećenosti zaštite teritorije BiH, a i da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio da NATO savez neće dozvoliti eventualni sigurnosni vakuum u BiH, u slučaju da EUFOR ne dobije novi mandat.

Drugo pitanje senatorke Shaheen ticalo se Milorada Dodika i njegovih prijetnji secesijom. Pitala je ima li ambasador plan da zaustavi takve korake?

Jones je odgovorio da je važno nastaviti s pritiscima i sankcijama na Dodika i njemu sličnim koji ugrožavaju mir te da će koristiti sve poluge koje su mu na raspolaganju da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ostane netaknut.

Jones je otkrio i podatak da se sa suprugom Karen upoznao upravo u Bosni i Hercegovini prilikom njegove ranije službe u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

#ambasador #DouglasJones #JoeBiden #MiloradDodik #BIH