Članak

GOVOR U NEUMU

Nikšić: Postoje pritisci iz određenih krugova, ali nema privatizacije telekoma i elektroprivreda, to je nacionalno blago

(Patria) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić prisustvovao je danas otvorenju III Međunarodnog kongresa javnog sektora pod nazivom „Vrijeme je...“ u Neumu.

Među govornicima na uvodnom obraćanju bili su premijer Nikšić, te dopremijer i federalni ministar finansija Toni Kraljević, kao i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Premijer Nikšić rekao je kako se puno stvari može i treba poboljšati u javnom sektoru, ali da Vlada Federacije BiH na tome već uporno radi. Dodao je da to pokušavaju napraviti što je moguće transparentnije, kako bi bilo vidljivo i građanima.

"Znate kakvo je bilo zatečeno stanje kada je u pitanju energetski sektor, kada su u pitanju elektroprivrede. Svi smo svjesni svega što se događa kad su u pitanju telekomi. Svjesni smo i interesa koji postoji od strane pritisaka, iz određenih krugova i lobija iz međunarodnih finansijskih institucija koji insistiraju na privatizaciji ovih kompanija. To nam ne pada na pamet, to je nacionalno blago za koje ćemo se boriti da ostane ovakvo kakvo jeste, ali ćemo ga unaprijediti što je moguće više", poručio je premijer Nikšić.

Dodao je da je, u skladu sa sloganom ovogodišnjeg kongresa, krajnje vrijeme da učinimo sve da realizujemo svoje programe jer će oni sigurno doprinijeti poboljšanju statusa svih građana u Federaciji BiH. Naglasio je i da je vrijeme da se svi oni koji su zloupotrebljavali javna sredstva nađu i odgovaraju pred licem pravde.

Ovaj kongres okupio je stručnjake iz javnih poduzeća, institucija, općina i gradova. Na kongresu, koji će trajati do petka, 13. septembra, sudionici razgovaraju o ključnim temama u upravljanju javnim sektorom, uključujući finansiranje, izvještavanje, reviziju i planiranje razvoja općina.

#elektroprivrede #NerminNikšić #Neum #privatizacija #telekomi #BiH