Članak

KANDIDAT DF

Edvin Alijanović: Zaustavit ću nelegalnu gradnju, pretvaranje grada u favelu, riješiti pitanje deponije...

(Patria) - Edvin Alijanović je publicista i profesor bosanskog jezika s književnošću i historije, magistar humanističkih nauka. Bivši je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi USK.

Alijanović je kandidat Demokratske fronte za gradonačelnika Bosanske Krupe. On će na megdan izaći aktuelnom gradonačelniku Arminu Halitoviću iz SDP-a koji traži podršku građana za svoj čak peti mandat, i Hasanu Kahriću iz SDA. Sa Alijanovićem smo razgovarali o stanju u Bosanskoj Krupi i njegovoj kandidaturi.

I prije dolaska na mjesto ministra bili ste angažirani u oblasti očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa Bosanske Krupe?


Alijanović: Duži niz godina aktivno sa učenicima radio sam na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa i doslovno izgradio imidž ovoga grada po tom pitanju. Krupa je grad sa bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, zbog čega je i dobila status grada i šteta bi bila da šira javnost ne zna za bogatu historiju našega grada. Mogu se pohvaliti sa više osvojenih prvih mjesta u Federaciji kada je u pitanju ova tema.


Napisali ste i knjigu o književniku Muratu Šuvaliću koji je iz Krupe?

Alijanović: Da, riječ je o jednom istaknutom krupskom intelektualcu koji je bio zaboravljen. Smatrajući da njegovo djelo i lik ne smiju pasti u zaborav prikupio sam sva njegova djela, kao i poznate činjenice o njemu, te sabrao to u knjigu „Život i djelo Murata Šuvalića“. To mi je ujedno i tema doktorata, povezao sam ljubav prema zavičaju i nauku.

Na mjestu ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona proveli ste 8 mjeseci. Jeste li zadovoljni učinjenim?

Alijanović: Kada sa odgovornošću i požrtvovnošću radite svoj posao, bilo da je to u učionici ili na mjestu ministra, on mora rezultirati velikim i prepoznatljivim uspjesima. Radio sam doslovno 24 sata i bio sam dostupan svima. Bilo je to vrijeme poplava, nemilih događaja popraćenih ubistvima u Srbiji, refleksije u našoj zemlji, ali smo uspjeli odgovoriti na sve nedaće. Bilo je tu i jako lijepih stvari i noviteta, od novih zakona, uspješnih pregovora sa sindikatima, raznih pozitivnih odluka i financijske pomoći svima kojima je bila potrebna. Hvala svima koji su to prepoznali. Uz dobru ekipu koja je bila uz mene, rezultati su zagarantovani, a posebno mi je drago što je i naš predsjednik stranke, gospodin Željko Komšić, pratio moj rad i bio zadovoljan istim.

Danas ste kandidat za gradonačelnika Bosanske Krupe?

Alijanović: Ja sam veliki zaljubljenik u svoj grad u Bosansku Krupu i kroz svoj posao, i iz učionice i sa mjesta ministra, sam aktivno radio na unapređenju svoga grada. Veliki su rezultati iza mene. Radovalo me je svaki put kada nešto posebno mogu odraditi za svoj grad, bilo da je to rekonstrukcija škola, kojih je dosta bilo, novo moderno igralište Idrinovac, 1 300 000 hiljada konvertibilnih maraka je išlo preko moga resora za izgradnju sportske dvorane u Bosanskoj Krupi. Tu su svakako i razna udruženja i društva koja su potpomognuta.

Smatram da za ovaj grad mogu puno više uraditi sa mjesta gradonačelnika. Mi u Demokratskoj fronti na čelu sa gospodinom Željkom Komšićem smatramo da su lokalni izbori najvažniji politički događaj u BiH, jer ljudi najmanje 90% svojih svakodnevnih obaveza rješavaju upravo u sredini u kojoj žive i rade. Jako nezadovoljan stanjem u svojoj lokalnoj zajednici, a svjestan činjenice da ako želim promjene, moram biti dio nje, ustao sam otvoreno i krenuo u kampanju sa jasnim ciljevima.

Šta su vaši osnovni ciljevi?

Alijanović: Puno je toga što treba promijeniti i na čemu treba raditi, ali prije svega smatram da je potrebna nova energija. Mi se u ovom gradu već dugo godina susrećemo sa nelegalnom gradnjom i to će biti prvo što će biti zaustavljeno. Često znamo reći; ovo više nije grad, ovo je favela! Tu je riječ o infrastrukturnim objektima koji su od interesa za širu društvenu zajednicu. Misli se na objekte gdje se naš grad javlja kao investitor, to su dakle objekti koji se grade od naših para, a nelegalna gradnja je sa aspekta struke istovremeno nekontrolisana i kao takva opasna za sigurnost ljudi. Pored toga radićemo na zaštiti korita rijeka Une i Krušnice, ne samo od bespravne gradnje, nego i kontrole otpadnih voda. Vjerujte, u moje vrijeme kao gradonačelnika, niti jedan ekser bespravno neće smjeti biti zakucan u blizini ovih rijeka.

Veliki problem su i naše rak-rane; deponija Meždre i kanalizacije duž rijeke Une u samom centru grada. To ćemo sve riješiti na adekvatne načine i u sve će biti uključena struka. Ništa se neće smjeti raditi bez konsultacija sa strukom. Primarni cilj biće i revizija budžeta grada i učiniti ga transparentnim. Izvršićemo neophodne reforme gradske uprave u cilju unaprjeđenja kvaliteta i efikasnosti rada, ali i sa ciljem potpunog odvajanja gradske uprave od utjecaja politike. Rad svih Javnih preduzeća i Ustanova, kojima je Grad osnivač, biće detaljno analiziran, s fokusam na poslovanje i zapošljavanje u iste.

Da li je to preambiciozno?

Alijanović: Mislim da nije, to su osnovne stvari koje treba riješiti i po mome mišljenju primarni problemi, a pored toga paralelno ćemo raditi na rješavanju drugih potreba, npr. pasa lutalica, gdje sam već dogovorio sufinanciranje za izgradnju azila, adekvatni prostori za biblioteku i zavičajni muzej, mnogo toga što će utjecati na razvoj turizma, a o asfaltu i rasvjeti, pitkoj vodi ne želim govoriti, s tim neka se kite neki drugi, po mome mišljenju to su valjda elementarna ljudska prava u 21. vijeku.

Video spot kandidata možete pogledati na ovom linku

#Izbori2024 #EdvinAlijanović #BosanskaKrupa #DemokratskaFronta #ArminHalitović #HasanKahrić #MuratŠuvalića #UnskosanskiKanton #ŽeljkoKomšić #Idrinovac