Članak

ODLUKA

Kanada blokirala prodaju oružja Izraelu

(Patria) - Kanada je suspendovala oko trideset dozvola za isporuke oružja Izraelu, uključujući rijedak potez protiv ugovora kanadske podružnice američke kompanije s američkom vladom, javio je Reuters.

Sve dozvole za izvoz odobrene su prije januarske zabrane nove prodaje oružja koje bi se moglo koristiti u Gazi, jer se opkoljena palestinska teritorija suočila sa sve većom humanitarnom krizom.

Ministrica vanjskih poslova Melanie Joly rekla je da je naredila reviziju svih ugovora kanadskih dobavljača oružja s Izraelom i drugim zemljama.

„Nakon toga, suspendovala sam ovog ljeta oko trideset postojećih dozvola kanadskih kompanija“, rekla je.

Ključni saveznik Sjedinjenih Država, koji Izraelu pruža milijarde dolara godišnje vojne pomoći, Kanada je izazvala bijes izraelskih čelnika kada je prvobitno objavila da će zaustaviti nove isporuke oružja Izraelu od 8. januara.

Propalestinski protesti, na univerzitetima, političkim događajima, čak i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu prošle sedmice, nastavili su da vrše pritisak na vladu da ide dalje.

„Naša politika je jasna: Nećemo dopustiti da se u Gazu šalje bilo kakvo oružje ili dijelovi oružja. Tačka“, rekla je Joly.

„Kako se šalju i gdje se šalju je nebitno“, nastavila je, aludirajući na municiju koja je trebala biti proizvedena od strane kanadskog odjela američke kompanije General Dynamics za izraelsku vojsku. Dodala je da je vlada u kontaktu po ovom pitanju sa General Dynamicsom.

Tema isporuke oružja Izraelu pokrenula je pravne postupke u nekoliko zemalja širom svijeta. Izrael je historijski veliki primalac kanadskog oružja, vojnog materijala u vrijednosti od 21 milion kanadskih dolara izvezenog u Izrael 2022. godine, prema vladinim podacima, nakon 26 miliona kanadskih dolara u 2021. To je Izrael svrstalo među prvih deset primalaca kanadskog oružja.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prošle sedmice reklo da će obustaviti dio izvoza oružja u Izrael,
navodeći „jasan rizik“ da bi moglo biti iskorišteno u kršenju međunarodnog humanitarnog prava.

#Izrael #Kanada #oružje #Svijet