Članak

BIDZINA IVANISHVILI

Kontroverzni milijarder vodeći kandidat na parlamentarnim izborima u Gruziji

Vladajuća stranka u Gruziji izabrala je jučer Bidzinu Ivanishvilija, bivšeg premijera i milijardera koji se smatra najutjecajnijom osobom u zemlji, za svog kandidata na parlamentarnim izborima 26. oktobra.

(Patria) - Vladajuća stranka u Gruziji izabrala je jučer Bidzinu Ivanishvilija, bivšeg premijera i milijardera koji se smatra najutjecajnijom osobom u zemlji, za svog kandidata na parlamentarnim izborima 26. oktobra.

Ivanishvili je bio premijer od 2012. do 2013., a od decembra je počasni predsjednik vladajuće stranke Gruzijski san.

Aktuelni premijer i bliski Ivanishvilijev saveznik Irakli Kobahidze imenovan je za drugog kandidata stranke, objavili su gruzijski mediji.

Ivanishvili je igrao važnu ulogu u dugoj političkoj krizi u Gruziji zbog zakona o "stranim agentima" koji je progurala vlada ranije ove godine, u jeku nekih od najvećih protesta viđenih u Gruziji od 1991. i stjecanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne nacije izrazile su zabrinutost zbog tog zakona koji zahtijeva od organizacija koje primaju više od 20 posto donacija iz inostranstva da se registruju kao "agenti stranog utjecaja".

U rijetkom javnom obraćanju u aprilu, Ivanishvili se obrušio na Zapad i poručio da je zakon o stranim agentima neophodan za odbranu gruzijskog suvereniteta od pokušaja "stranke globalnog rata" da uvuče Gruziju, kandidata za članstvo u EU, u sukob s Rusijom.

I zapadni i domaći kritičari optuživali su Ivanishvilija i vlade predvođene njegovim saveznicima za autoritarne tendencije i udaljavanje Tbilisija od tradicionalnih partnera u zapadnim prijestonicama.

Ankete pokazuju da Gruzijski san ostaje najpopularnija stranka u zemlji uoči izbora u oktobru.

#Gruzija #kandidat #Svijet