Članak

SUDSKA BITKA S EU

Google i Apple izgubili milijarde dolara

Sud EU potvrdio je novčanu kaznu u iznosu od 2,4 milijarde eura izrečenu Googleu jer je zloupotrijebio svoj vladajući položaj time što je davao prednost vlastitoj usluzi usporedbe proizvoda.

(Patria) - Sud Evropske unije potvrdio je jučer dvije važne odluke Evropske komisije - novčanu kaznu Googleu od 2,4 milijarde eura te da je društvo Apple dobilo nezakonitu podršku u Irskoj od 13 milijardi eura koje mora vratiti.

Sud EU potvrdio je novčanu kaznu u iznosu od 2,4 milijarde eura izrečenu Googleu jer je zloupotrijebio svoj vladajući položaj time što je davao prednost vlastitoj usluzi usporedbe proizvoda, prenosi Hina.

Komisija je 2017. Googleu izrekla novčanu kaznu u iznosu od oko 2,4 milijarde eura jer je na više nacionalnih tržišta internetskog pretraživanja zloupotrijebio svoj vladajući položaj tako što je davao prednost vlastitoj usluzi usporedbe proizvoda u odnosu na istu uslugu svojih konkurenata.

Budući da je Opći sud u bitnome potvrdio tu odluku i zadržao tu novčanu kaznu, Google i Alphabet podnijeli su žalbu Sudu, koja je sada odbijena.

Sud EU također je potvrdio odluku Evropske komisije iz 2016. da je Irska društvu Apple dodijelila nezakonitu podršku koju je dužna vratiti.

Opći je sud 2020. poništio Komisijinu odluku, smatrajući da ona nije u dovoljnoj mjeri dokazala postojanje selektivne prednosti u korist tih društava.

Nakon što se Komisija žalila, Sud je sada ukinuo presudu Općeg suda i konačno odlučio o sporu, potvrđujući Komisijinu odluku.

Sud je potvrdio da je Apple stekao nezakonitu korist od poreznih olakšica, koje čine državnu podršku koju je dodijelila Irska. Ta se podrška odnosila na porezni tretman dobiti od djelatnosti društva Apple izvan SAD-a.

#Apple #Google #ekonomija