Članak

ZBOG SLOVENIJE

Von der Leyen predstavljanje novog saziva EK odložila za 17. septembar

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen odložila je za 17. septembar predstavljanje novog saziva Komisije sa 26 komesara.

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen odložila je za 17. septembar predstavljanje novog saziva Komisije sa 26 komesara, prenosi Politico.

Von der Leyen je svoj tim trebala da predstavi danas različitim političkim frakcijama u Evropskom parlamentu i onda da javno objavi sastav nove vlade EU.

No, taj događaj je odložen, pa će sastanak predsjednice Evropske komisije s političkim grupama u parlamentu biti održan 17. septembra.

U ponedjeljak je Slovenija predložila bivšu ambasadoricu Martu Kos za evropsku komesarku i time pomogla da Von der Leyen dostigne balansiran sastav Komisije. Međutim, parlament Slovenije tek treba da odobri to imenovanje.

Slovenački parlament o tome će odlučivati u petak, pa bi onda nominovanje kandidata trebalo da bude kompletirano i konačno, navodi se u zajedničkom saopštenju press službe Evropskog parlamenta i glavnog portparola Evropske komisije Erica Mamera.

Zvaničnik Evropskog parlamenta, insistirajući na anonimnosti, rekao je za Politico da je Komisija iskoristila ovu formalnost sa Slovenijom kako bi dobila još jednu sedmicu za "fino podešavanje" pri dodjeli portfelja.

#Evropskaunija #UrsulaVonDerLeyen #Svijet