Članak

BLINKEN POTVRDIO

Biden razmišlja o tome da dozvoli Ukrajini da ispaljuje rakete duboko u rusku teritoriju

Predsjednik SAD-a Joseph Biden ne isključuje mogućnost da dozvoli Ukrajini da ispaljuje rakete duboko u rusku teritoriju, izjavio je za Sky News američki državni sekretar Antony Blinken.

(Patria) - Predsjednik SAD-a Joseph Biden ne isključuje mogućnost da dozvoli Ukrajini da ispaljuje rakete duboko u rusku teritoriju, izjavio je za Sky News američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je to rekao nakon što je na konferenciji za novinare u Londonu izjavio da je Iran dostavio Moskvi rakete kratkog dometa i da će ih ruski lider Vladimir Putin "vjerovatno upotrijebiti za nekoliko sedmica u Ukrajini".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD i druge zapadne saveznike da dozvole Ukrajini da koristi rakete dugog dometa za gađanje ciljeva u Rusiji kako bi pojačao pritisak na Moskvu da okonča rat.

U intervjuu za Sky News, Blinken je rekao da su se SAD pobrinule da Ukrajina ima "ono što joj je bilo potrebno, kada joj je bilo potrebno, da bude efikasna u odbijanju ruske agresije" od invazije moskovskih snaga u februaru 2022. godine.

No, Blinken dodaje da je Washington morao da razmotri i druge faktore, kao što je to da li ukrajinske snage mogu koristiti "sofisticirane sisteme" koje pružaju zapadni saveznici i da li mogu da ih održe.

- Sve te stvari moraju da se uzmu u obzir prilikom ove odluke. Ali ono što mogu da vam kažem jeste da smo prilagodili svaki korak na tom putu i ​​nastavit ćemo - tako da ne isključujemo tu mogućnost u ovoj fazi - zaključio je Blinken.

#JoeBiden #rakete #SAD #Svijet