Članak

ODBILA IH NA JAVNOM POZIVU

Karić nije htjela dati novac paraolimpijcima, ali je prva otrčala da im se osmijehne nakon medalje!

Foto Patria

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić za odlazak paraolimpijskog tima BiH u Pariz na olimpijadu izdvojio je nula KM. Da stvar bude poraznija nije da Paraolimpijski komitete BiH nije tražio sredstva, ali je Grad Sarajevo Paraolimpijski Komitet BiH skinuo s javnog poziva jer na vlastitom računu nisu imali 80.000 KM to jeste 20 posto od ukupnih sredstava projekata!

Inače, za projekat priprema bosanskohercegovačkih sportista za učešće na XVII "Ljetnim Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024“, ukupno je bilo potrebno 400.000 KM.

„Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine je na ime ovog projekta dobio novac od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo u iznosu od 250.000 KM i Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine 70.000 KM“, kažu iz Paraolimpijskog komiteta BiH za Patriju te dodaju:

„Od Grada Sarajevo nismo dobili ništa kao i od ostalih kantona, ubrajajući i državni nivo. Na javnom pozivu od Grada Sarajeva bili smo skinuti sa javnog poziva jer na vlastitom računu nismo imali 80.000 KM tj. 20% od ukupnih sredstava projekta.

Paraolimpijski komitet BiH registrovan je kao udruženje građana za sport, te kao neprofitna organizacija nemamo mogućnost zarade, niti fakturisanje bilo kakvih usluga. To je jedan od razloga zašto nismo u mogućnosti imati vlastitita sredstva, te je kompletno njegovo finansiranje zasnovana na donacijama i članarinama“, dodaju iz Komiteta.

Pitali smo i Grad Sarajevo da li su i u kojem iznosu finansirali odlazak paraolimpijaca u Pariz, a odgovor koji smo dobili pokušao je zamaskirati činjenicu da je to bilo NULA KM.

„Grad Sarajevo podržava mlade perspektivne sportiste, a tako i prvakinje i prvake, sportiste i sportske kolektive koji ostvaruju rezultete na domaćim i međunarodnim smotrama. Kontinuirana je podrška radu sportskih udruženja i klubova a poseban senzibilitet Grad je pokazao upravo prema predstavnicima paraolimpijaca koji su našu zemlju predstavljali na Olimpijadi u Parizu, kroz podršku njihovim klubovima“, stoji u odgovoru Grada Sarajevo.

Zatim su naveli pojedinačne iznose koje su uplatili klubovima, ali evidentno je da je riječ o drugim projektima i da Paraolimpijski komitet BiH nema nikakve veze s tim prihodima.

„Grad Sarajevo je među prvim institucijama koji je finansirao klub Spid u kojem treniraju Ismail Zulfić I Ismail Barlov. Svake godine iz Budžeta Grada Sarajeva izdvajaju se sredstva za podršku kluba a 2023. godine Ismail Zulfić je nagrađen za svoj uspjeh na paraplivačkom mitingu Svjetske serije.


Podrška nije izostala ni Odbojkaškom klubu invalida Fantomi za projekte Međunarodnog turnir Sarajevo Open 2024 i Evropski klub šampiona u ukupnom iznosu od 14.000 KM u 2024. godini kao i Klubu sjedeće odbojke SPID u iznosu od 8.000 KM. Za Savez sjedeće odbojke putem javnog poziva za vrhunski sport iz Budžeta za 2024. godine, dodijeljena su sredstva u iznosu od 43.00O KM za Zlatnu ligu nacije“, kažu iz Grada Sarajeva iako ih ovo nismo ni pitali.

Podsjećamo, da se gradonačelnica Karić koja je trenutno u predizbornoj kampanji za načelnicu općine Novo Sarajevo među prvima obratila na svečanom dočeku paraolimpijaca. Populistički nasmijani pristup gradonačelnice Karić već je postao svakodnevnica, a ovakva gruba zloupotreba funkcionerske kampanje još nije kažnjena, iako je ona to radila i prije početka kampanje.

Za ponos koji su priredili bosanskohercegovačkim građanima svojim nastupom u Parizu, ostvarivši vrhunske rezultate i dvije srebrene medalje (sjedeća odbojka i plivanje), obećala je da će Grad Sarajevo nagraditi ih u skladu sa mogućnostima, a jedina istina je da oni ne bi ni otišli u Pariz da su od nje ili Grada Sarajeva ovisli.

#AminaČorboZećo #BenjaminKarić #BosnaIHercegovina #KlubSpid #LjetneParaolimpijskeIgre #MinistarstvoKultureISporta #ParaolimpijskiKomiteteBiH #ParaolimpijskiTimBiH #Pariz #Sarajevo #BiH #izdvojeno