Članak

NIKO NIŠTA NE RADI

Umjesto da riješi pitanje isplate duga mladima, premijer Uk reciklira izjave o oporezivanju praznih nekretnina u Sarajevu

Piše: Amra Vrabac

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk ovih dana počeo je na svojim prifilima na društvenim mrežama, a u okviru komunikacijske strategije za koju je angažirao posebnog stručnjaka pri kabinetu, reciklirati ranije izjave te ih ponovo objavljivati ali uz nove fotografije. Šteta je da propadnu nove fotografije.

Tako je u ponedjeljak 9. septembra na svojoj FB stranici objavio vlastitu izjavu koju je dao za Klix mjesec dana prije (9. avgusta sa istom slovnom greškom koja se i dalje nalazi u tom intervjuu), a koja se tiče oporezivanja praznih stanova. Dakle, premijer KS želi da nam kaže kako radna grupa još uvijek nije završila posao za koji je angažirana još prije nekoliko sedmica, a koja je trebala do danas završiti posao za koji je zadužena što je on i najavio.



Umjesto toga, Uk se odlučio ponoviti izjavu kako bi valjda izgledalo da sada nešto konkretno rade. Sreća pa je sjećanje nekih od nas mnogo bolje nego što Uk to misli.

A kada se već govori o dodatnom oprezivanju građana Kantona Sarajevo i vlasnika nekretnina, premijer KS bi prvo trebao riješiti pitanje duga za subvencije mladima po javnom pozivu iz 2023. godine za kupovinu prve nekretnine.

Skupštinski zaključak iz juna ove godine je da im se iz rebalansa budžeta isplate dodatna sredstva kako bi u konačnici ta subvencija iznosila 10.000 KM. Podsjećamo, 1142 mladih ostvarilo je pravo na 4.816 KM što je najmanja isplaćena subvencija po ovom projektu otkako se provodi.

Iako i sam pripada generaciji mladih premijer Uk je u istom intervjuu te mlade koji su iskazali nezadovoljstvo i organizirali proteste nazvao „šačicom glasnih“ koji dižu organiziranu hajku.

Vlada KS i premijer Uk tvrdili su da nemaju dodatnog novca za isplatu subvencija, a na protestima su im se pridružili i neki skupštinski zastupnici i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. No, ni njegov apel Vlada KS nije poslušala te su mladima u januaru isplaćene umanjene subvencije.

Treba podsjetiti da su zastupnici Naše stranke bili suzdržani prilikom glasanja za zaključak da se isplate dodatna sredstva mladima, a iz iste stranke dolazi Uk i resorni ministar Bojan Bošnjak.

Prema informacijama Patrije nema ni naznaka da se priprema rebalans Budžeta Kantona Sarajevo niti ima zakazanih sjednica Skupštine KS. Posljednja sjednica održana je 9. jula. Izborna kampanja je učinila svoje i teško je očekivati da će zastupnici u klupe prije oktobra, a mladima ostaje da se dobro zamisle nad obećanjima onih koji su u konačnici izvarali i natjerali da na ulici traže ono što im je obećano.

#dug #mladi #NihadUk #oporezivanjenekretnina #subvencije #BiH