Članak

PO PRIJAVI NIKŠIĆA

Akcija FUP-a: Pretresi na više lokacija, na meti bivši članovi Uprave Autocesta FBiH

(Patria) - Federalna uprava policije (FUP) od jutros sprovodi akciju u okviru koje se pretresaju stambeni objekti članova bivše uprave Autocesta Federacije BiH.

Jedan od njih je bivši direktor ovog preduzeća Elmedin Voloder. Pretresi se vrše na više lokacija i to u Sarajevu, Žepču i Orašju.

Akciju sprovodi FUP, odnosno Odjel za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Akcija se provodi prema prijavi federalnog premijera Nermina Nikšića koji je u prijavi naveo da je na jednoj dionici autoputa u Žepču, od trojice vlasnika otkupljeno zemljište za iznos od oko 36 hiljada KM. Samo mjesec – dva kasnije to isto zemljište je prodato Autocestama FBiH za 460 hiljada KM. Zapitao se kako je moguće da je vrijednost zemljišta u tako kratkom roku porasla više od deset puta i kako je moguće da su kupci znali da će trasa auto puta proći tim dijelom, a da ostatak javnosti i vlasnici zemljišta to nisu znali, pa su tako lako i tako jeftino prodali svoju zemlju?

"Zbog toga, imamo razlog za sumnju da se radi o trgovini povlaštenim informacijama na način da određena osoba ili krug ljudi ili utiču na projekt ili samo dođu do informacija kuda će prolaziti autoput i onda te lokacije otkupe od vlasnika za male pare. Pri tome se očito radi o prevari tih ljudi, koji su vjerovatno u stanju neke potrebe čim prodaju svoju zemlju. Kriminalna skupina zatim tu zemlju proda Autocestama FBiH za deset puta veću cijenu. Od Federalne uprave policije tražim da prođu kroz kompletnu trasu i da sve provjere", naveo je Nikšić.

#AutocesteFederacije #FUP #BiH