Članak

PROFESOR NA FPN-u

Lavić: Politički akteri kampanju su počeli vrlo oprezno, snagu i glavne adute čuvaju za početak oktobra

Demokratija je, ustvari, skup pravila i procedura koje se moraju poštovati, posebno tokom izbora, rekao je Lavić.

(Patria) - Prof. dr. Senadin Lavić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu gostovao je sinoć na Hayat televiziji, gdje je govorio o predstojećim Lokalnim izborima, ali i drugim temama.

Demokratija je, ustvari, skup pravila i procedura koje se moraju poštovati, posebno tokom izbora, rekao je Lavić.

- Ono što sam na samom početku mogao uočiti, politički akteri su počeli kampanju vrlo oprezno, bez mnogo prevelikih obećanja, bombastičnih naslova, pokušavajući valjda da sačuvaju snagu za posljednje dane kampanje, tamo negdje od 1. do 4. oktobra, kada bi mogli 'ispucati' svoje glavne predizborne adute.

Naravno, kada analizirate posljednje izborne cikluse, primijetno je da ima sve manje i manje obećanja i postaje sada i upitno kako možete građane privući uopće. U prilog tome je i izlaznost od 50%, što također govori o tome šta građani misle o ovom procesu - ističe Lavić.

Zaključak je onda, dodaje profesor, da ipak građani dobiju vlast kakvu zaslužuju, iako se ljudi nakon svega bune.

- Odgovor na to je: zašto nismo svi izašli, umjesto da sve, eto, tretiramo kao neku slučajnost - kritičan je profesor Lavić spram odnosa građana prema lokalnim i općim izborima.

A onda je još jednom podsjetio na njihovu izuzetnu ulogu na sam dan izbora.

- Građani ovdje imaju nemjerljivo veliku i strahovito važnu ulogu jer sada imaju priliku diktirati političkim strankama šta bi se trebalo raditi.

Da to traže, da ih dovedu u poziciju da političke stranke služe građanima, a to trenutno ne rade, i mi danas nemamo koordinaciju između političke ideje, stava i građana.

Bez namjere da bilo koga uvrijedim ovim, čini se da smo u nekom nerazvijenom stanju političke svijesti - konstatuje Lavić.

Napominje da je ključna politika upravo lokalna, da je tu realnost života koji živimo - struja, voda, rasvjeta, vrtići, škole, te da se nada da će važnost ovih pitanja, ipak, povući veću izlaznost ove godine.

- Projekti na nivou općina moraju biti stalni i vidljivi, a ne samo da se mjesec prije izbora upale sve mašine i kao - evo mi smo vam izgradili ulicu ili rasvjetu.

Ne može se, dakle, općinska politika voditi samo za jedan mandat, moramo planirati projekte za narednih 20 godina i da se to ne mijenja svakim novim izborima.

Mora se promijeniti shvatanje lokalne politike, da to nije neka usputna politika. Ja naprotiv mislim da je to najvažnija politika jer je to ono što se direktno tiče života svakoga od nas - govori Lavić.

#SenadinLavić #BiH #kampanja #izbori