Članak

KANDIDAT ZA NAČELNIKA

Bandić: Učinit ćemo Novo Sarajevo općinom ugodnog življenja i ponosa za sve nas

Stranka za BiH (SBiH) predstavila je večeras kandidate za predstojeće Lokalne izbore. U Kantonu Sarajevo (KS), istakli su iz SBiH na konferenciji za novinare u Sarajevu, imat će kandidate u svih devet općina.

Foto: Patria

(Patria) - Stranka za BiH (SBiH) predstavila je večeras kandidate za predstojeće Lokalne izbore. U Kantonu Sarajevo (KS), istakli su iz SBiH na konferenciji za novinare u Sarajevu, imat će kandidate u svih devet općina.

Kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo bit će aktuelni zastupnik u Skupštini KS Muamer Bandić, koji je u svom obraćanju rekao da s timom proteklih dana mnogo radi na terenu, te da se osjeti dobra energija.

Niko ne može zaustaviti našu pobjedu

- Jasno je da niko više ne može zaustaviti našu pobjedu 6. oktobra - rekao je Bandić, uputivši zahvalu partnerima - općinskim organizacijama SDA, DF-a i NES-a.

- Njihova podrška nije samo deklarativna, već je iskrena borba za popravljanje stanja u našem Novom Sarajevu. Gradimo i gradit ćemo zajedništvo, njegovat ćemo, održavati i proširivati i na one pojedince i organizacije koji danas nisu za nas - govori Bandić.

Naglašava da je veliki broj članova stranaka Trojke koji podržavaju njegovu kandidaturu, ali da zbog stranačkih disciplinovanja o tome ne smiju javno govoriti.

- Ljudi žele promjene, žele konkretne rezultate, transparentan rad, žele pristupačnog i dostupnog općinskog načelnika, koji živi, budi se, odgaja djecu u Novom Sarajevu.

U kampanju ne ulazimo na pamet, marljivo smo radili i izradili ambiciozan, razvojni, konkretan, ali i realan i mjerljiv program za naredni mandat.

Zajedno s nama na izradi ovog programa radili su stručnjaci iz raznih oblasti i vjerujte da je ovaj dokument samo izvod iz onoga što smo mi pripremili.

Posla je mnogo, zaista se nigdje stranke Trojke nisu ogriješile o građane kao u Novom Sarajevu. Ponudili su nam mjere, principe, projekte, evropske standarde, nove fasade, škole.

Spisak liste želja je dug! A dobili smo mandat pun svađa, političkih obračuna, previranja. Dnevni red se usvajao u prosjeku između 12 i 19 sati. Nude nam isto i ovaj put, na taj nas način ponižavaju i potcjenjuju.

Oni misle da ovaj narod nije prozreo njihove zle namjere prema općini Novo Sarajevo. Na njihovu žalost, otrežnjenje koje će doživjeti 6. oktobra bit će vrlo bolno - najavio je Bandić.

Građanima Novog Sarajeva obećao je da nikada više tajkuni neće crtati regulacione planove i graditi betonske aždahe po općini.

- Sav jad i čemer kojem ste svjedočili u mandatu iza nas je borba klanova i frakcija unutar stranaka Trojke za prevlast nad budžetom i čiji će kartel šta i gdje izgraditi. Mi smo dovoljno hrabri da ovo zaustavimo.

Danas, s velikim zadovoljstvom, predstavljam početak naše kampanje pod sloganom "Jedina prava promjena". Kao kandidat SBiH za načelnika Općine Novo Sarajevo, želim istaknuti da je ova kampanja prilika za novi početak, za preokret u načinu na koji upravljamo našom općinom i gradimo našu zajednicu.

Pozivam vas da podržite mene kao kandidata za načelnika i listu Stranke za BiH za Općinsko vijeće, kako bismo imali odgovornu i stabilnu vlast koja će raditi na realizaciji našeg programa - rekao je Bandić.

Ističe da se program "Jedina prava promjena" temelji na stvarnim potrebama građana i viziji modernog, prosperitetnog i pravednog Novog Sarajeva.

- Zalažemo se za općinu u kojoj su svi naši građani jednaki pred zakonom, u kojoj su javne usluge dostupne svima, i u kojoj se poštuje rad, znanje i poštenje.

U fokusu našeg programa je unapređenje infrastrukture, rješavanje saobraćajnih gužvi i saobraćaja u mirovanju, te izgradnja ključnih projekata poput I transverzale, završetak Južne longitudinale i započinjanje Sjeverne longitudinale, gradske brze ceste, kružni tok kod Fabrike duhana, nova škola u MZ Pofalići i još mnogo toga.


Foto: Patria

Spremni smo za velike i ambiciozne poduhvate

Kroz ove projekte ćemo dokazati da smo spremni za velike i ambiciozne poduhvate te da možemo biti avangarda razvoja i napretka u našoj općini i gradu.

Planiramo izgradnju podzemnih garaža u naseljima Kovačići, Hrasno, kod zgrade Loris i u blizini Općine Novo Sarajevo kako bismo riješili problem saobraćaja u mirovanju i oslobodili javne površine.

Ove promjene će omogućiti transformaciju zapuštenih područja u moderne urbane cjeline s društvenim sadržajem, čime će Novi Sarajevo postati jedan od najljepših dijelova grada - napominje Bandić.

Ističe da se većina padinskih naselja u Novom Sarajevu suočava s neadekvatnom saobraćajnom infrastrukturom, zbog čega je neophodna izgradnja novih saobraćajnih veza i modernizacija postojećih kako bi se poboljšala povezanost, mobilnost i smanjile gužve.

Posebna pažnja, dodaje, bit će posvećena unapređenju saobraćajnica u Pofalićima, Velešićima, Hrasnom Brdu, Kanari, Vraci, Gornjim Kovačićima i drugim ključnim područjima, uključujući uvođenje autobuskog ili kombi prevoza, rekonstrukciju postojećih puteva i izgradnju trotoara.

- Naš cilj je stvoriti sigurnije, funkcionalnije i pristupačnije saobraćajne rute za sve stanovnike općine Novo Sarajevo. Nedopustivo je da naši sugrađani, posebno u padinskim dijelovima, nemaju adekvatno vodosnabdijevanje i kanalizaciju.

Općina Novo Sarajevo će u saradnji s KJKP ViK osigurati podršku i sufinansiranje za izgradnju i sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, te osigurati njihovo rješavanje prije svake nove cestovne infrastrukture - potcrtava Bandić.

Dodao je da se drugi važan segment programa odnosi na podršku mladima, obrazovanju, sportu i kulturi. Planira, kaže, uvođenje besplatnih obroka za sve učenike, proširenje kapaciteta vrtića i produženih boravaka u osnovnim školama, te poticanje na izvrsnost raznim programima naše mlade.

- Naša općina ne smije više biti spavaonica - ona treba biti živo središte kulture i sporta, gdje svaki građanin ima priliku da razvija svoje talente.

Ponos i najveći simbol Novog Sarajeva, naš Željo, konačno će dobiti rukovodstvo općine koje će biti istinski partner i podrška, posvećeno razvoju i unapređenju našeg voljenog kluba.

Također, predani smo jačanju privrede i stvaranju novih radnih mjesta. Razvijat ćemo poslovno okruženje koje je "business friendly", subvencionirati kamatne stope za lokalne poduzetnike, podržavati certifikaciju i izvoz naših privrednih subjekata te omogućiti prekvalifikaciju i stručno osposobljavanje radne snage u strateškim granama.

Vilsonovo šetalište ćemo transformirati u modernu zelenu oazu, nalik onima u evropskim i svjetskim metropolama, stvarajući prostor koji će nuditi opuštanje, zdravu rekreaciju i ugodno okruženje za sve građane - ističe Bandić.

Na teritoriji općine Novo Sarajevo, nastavlja u svom obraćanju, planira izgradnju sportskog i rekreativnog centra "Enver Šehović" - multifunkcionalnog centra koji će biti mjesto okupljanja svih generacija.

Ovaj centar će pružati mogućnosti za odmor, rekreaciju, sport i kulturne aktivnosti, te postati srce društvenog života naše općine, mjesto gdje će se promovisati zdrave životne navike i zajedništvo.

- Realizacijom programa "Jedina prava promjena" razliku i benefite osjetit će svaki stanovnik općine Novo Sarajevo, bez obzira na dob, spol ili mjesnu zajednicu u kojoj živi.

Ovo je sveobuhvatan dokument koji će prekinuti dosadašnju stagnaciju i pokrenuti novi talas razvoja, stvarajući pravedniju i prosperitetniju lokalnu zajednicu za sve.

Kao vaš kandidat, obećavam vam transparentnu i odgovornu vlast koja je tu zbog građana i koja se bori za vaše interes. Zajedno možemo i moramo učiniti Novi Sarajevo mjestom ponosa i uspjeha za sve nas - zaključio je u svom obraćanju kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo Muamer Bandić.

#MuamerBandić #politika #programi #StrankazaBosnuiHercegovinu #Izbori2024