Članak

NEPRAVOSNAŽNA PRESUDA

Brčaku Senadu Muharemoviću tri godine zatvora zbog pokušaja ubistva policajca van dužnosti

Tužilaštvo Brčko distrikta okončalo je postupak u predmetu protiv Senada Muharemovića (33), optuženog da je 6. juna u Brčkom pucanjem iz pištolja pokušao ubiti policijskog službenika inicijala J.T.

(Patria) - Tužilaštvo Brčko distrikta okončalo je postupak u predmetu protiv Senada Muharemovića (33), optuženog da je 6. juna u Brčkom pucanjem iz pištolja pokušao ubiti policijskog službenika inicijala J.T.

Muharemović je za pokušaj ubistva policajca, koji nije bio na dužnosti, te za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih dijela za oružje, nepravosnažno osuđen na tri godine i mjesec zatvora.

Tužilaštvo Distrikta nedavno je podiglo optužnicu protiv Muharemovića zbog sumnje da je 6. juna oko 2.30 sati u ulici Mostarska, ispred ugostiteljskog objekta Belvedere, pucanjem iz pištolja, za koji nije imao dozvolu, pokušao ubiti J.T.

Kako se navodi u optužnici, nakon što su prethodnog dana u večernjim satima zajedno sjedili u navedenom objektu, njih dvojica su se odvezli na brčanski carinski terminal, gdje su pred prijateljem E.T. započeli verbalni sukob.

Nakon toga, E.T. je optuženog povezao do objekta Belvedere, dok ih je oštećeni pratio i sustigao na parkingu tog objekta, gdje su nastavili verbalni sukob.

Zatim je optuženi, dok se J.T. nalazio u automobilu, iz svog vozila uzeo pištolj i iz neposredne blizine ispalio sedam hitaca prema njemu.

Kako se zaključuje u optužnici, on je oštećenog pogodio u lijevu nadlakticu, nanijevši mu tešku tjelesnu povredu, i na više mjesta oštetio vozilo u kojem se nalazio J.T., nakon čega se s trećim licem odvezao s lica mjesta.

Pošto je ubrzo lociran i uhapšen, Tužilaštvo i Policija intenzivno su nastavili daljnje procesuiranje Muharemovića u okviru istrage usmjerene na krivična djela pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja.

Efikasno provedena istraga okončana je za manje od tri mjeseca, 28. avgusta, kada je Tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu za krivična djela ubistva u pokušaju (iz člana 163 Krivičnog zakona Brčko distrikta) i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijela za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta).

Po potvrđivanju optužnice, optuženi i Tužilaštvo zaključili su sporazum o priznanju krivice, nakon čega mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i jednog mjeseca.

Prethodno mu je za pokušaj ubistva utvrđena pojedinačna kazna zatvora u trajanju od tri godine, dok mu je za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih dijela za oružje utvrđena zatvorska kazna u trajanju od dva mjeseca.

Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom, izuzev u dijelu koji se odnosi na krivičnu sankciju.

Po izricanju presude, sud je optuženom posebnim rješenjem ukinuo pritvor, koji mu je bio određen odmah pošto je uhapšen usljed opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Uspješno vođenom istragom i efikasnim procesuiranjem optuženog krivični postupak u ovom slučaju nepravosnažno je okončan za tačno tri mjeseca.

#Brčko #BrčkoDistrikt #Tužilaštvo #Ubistvo #PokušajUbistva #CRNAHRONIKA