Članak

DVA LICA OHR-a

Schmidt podržava imenovanje UO RTV FBiH na način koji su Inzko i Ambasada SAD-a proglasili nezakonitim

Danas vlast pokušava učiniti isto. Ništa se u zakonskom smislu nije promijenilo, osim stava OHR-a da nešto što je 2012. bilo nezakonito danas više nije.

(Patria) - Parlamentarna većina u FBiH, koju je tada predvodio SDP BiH, 2012. je pokušala imenovati sva četiri člana Upravnog odbora (UO) Radio-televizije (RTV) FBiH, čemu su se tada usprotivili OHR, Ambasada SAD-a, Delegacija EU i OSCE u BiH, rekavši da to nije u skladu s vladavinom prava.

Danas vlast pokušava učiniti isto. Ništa se u zakonskom smislu nije promijenilo, osim stava OHR-a da nešto što je 2012. bilo nezakonito danas više nije, piše Istraga.ba.

Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH nedavno je raspisala javni konkurs za imenovanje sva četiri člana UO RTV FBiH, u kojem trenutno funkciju obavlja samo Goran Samardžić, dok su tri mjesta upražnjena.

Visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se u vezi s tim, rekavši da nije sporno imenovanje sva četiri člana.

"Član UO koji se nalazi u posljednjoj godini četverogodišnjeg mandata obavlja dužnost njegovog predsjednika. Da bi ovo tijelo funkcionisalo, potrebna je ili većina glasova svih njegovih članova ili njihov konsenzus o nizu pitanja.

Istovremeno, u svojim prijelaznim odredbama Zakon je predvidio imenovanje svih članova prvog UO na mandate različitog trajanja kako bi se omogućilo imenovanje po jednog člana svake godine i predvidjela godišnja promjena predsjednika ovog tijela.

Međutim, više od deset godina u UO RTV FBiH nalazi se jedan član u tehničkom mandatu, a više od deset godina Parlament FBiH nikoga nije imenovao u ovo tijelo.

Budući da zakon ne predviđa dugoročna neimenovanja u ovo tijelo, potrebno ga je tumačiti u skladu s ciljem koji je postavilo zakonodavno tijelo, a taj cilj je u ovom slučaju potpuno operativan UO i njegovo nesmetano funkcionisanje.

Ovo je jedini način da se rad UO RTV FBiH vrati u zakonske okvire i omogući pun kapacitet i rad ovog tijela, a da se pritom ne narušava princip sukcesivnih imenovanja", naveli su iz OHR-a.

Međutim, 2012. godine u UO također je sjedio samo jedan član, a federalna vlast je pokušala imenovati sva četiri, čemu su se zajedničkim saopštenjem usprotivili OHR, Delegacija EU, Američka ambasada i OSCE u BiH.

"Najnovije aktivnosti u Parlamentu FBiH izazvale su zabrinutost u smislu obaveza BiH u oblasti nezavisnosti medija i vladavine prava.

Posebno pokušaji zamjene svih članova UO RTV FBiH jednim potezom, u suprotnosti su s principima dobrog upravljanja i zakonom o RTV FBiH, te narušavaju nezavisnost FTV-a.

S obzirom na to da će EU obaviti evaluaciju stepena ispunjenja obaveza BiH u oblasti postizanja nezavisnosti medija u sklopu procesa pridruživanja, te s obzirom na to da predstavnik OSCE-a za slobodu medija stalno prati aktivnosti BiH u oblasti poštivanja svojih obaveza u smislu slobode medija, danas zajednički urgiramo na zvaničnike FBiH da osiguraju imenovanje kompetentnih, nepristranih profesionalaca u Odbor FTV-a, u skladu s postojećim zakonima", navodi se u zajedničkoj izjavi iz decembra 2012. godine.

Zakon o Javnom servisu RTV FBiH u prijelaznim i završnim odredbama (član 65.) kaže da mandat članova UO traje četiri godine i da se samo tokom prvobitnog imenovanja mogu imenovati sva četiri člana UO, i to na način da jedan član bude imenovan na četiri, jedan na tri, jedan na dvije i jedan član na godinu dana.

Nije moguće nakon prvobitnog imenovanja danas učiniti isto, a čega je međunarodna zajednica bila svjesna 2012., rekavši da je takav pokušaj u suprotnosti s principima "dobrog upravljanja i zakonom o RTV FBiH" te da "narušava nezavisnost" FTV-a.

Postavlja se pitanje zašto se vladajućoj koaliciji u FBiH toliko žuri da imenuje sva četiri člana UO s obzirom na to da do kraja mandata može izabrati minimalno tri?

Zato što je za imenovanje i razrješenje generalnog direktora potreban konsenzus članova UO, odnosno nije moguće preglašavanje, a generalni direktor ima odlučujući utjecaj na uređivačku politiku s obzirom na to da postavlja urednika informativnog programa.

Trenutna parlamentarna većina u FBiH, baš kao i ona 2012., pokušava učiniti identičnu stvar, s jednom razlikom - da ima podršku OHR-a, koji je već na slučaju Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH pokazao da je sklon mijenjanju stavova o suštinskim pitanjima.

#ChristianSchmidt #Istragaba #NerminNikšić #RTVFederacije #SDP #UpravniOdbor #ValentinInzko #BiH #politika