Članak

APEL NADLEŽNIMA

Uposlenici NUB-a: Hitno formirati novo upravljačko tijelo i osigurati normalno funkcionisanje naše institucije

Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH pozvalo je danas sve relevantne institucije da hitno poduzmu konkretne korake kako bi bilo formirano novo upravljačko tijelo NUB-a i osigurano normalno funkcionisanje te ključne insti

(Patria) - Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH pozvalo je danas sve relevantne institucije da hitno poduzmu konkretne korake kako bi bilo formirano novo upravljačko tijelo NUB-a i osigurano normalno funkcionisanje te ključne institucije kulture.

U dopisu Vijeća uposlenika je navedeno da je od 9. septembra 2024. NUB ostao bez potpisnika, čime je dovedeno u pitanje funkcionisanje institucije, te da je šutnja i ignorisanje ministrice civilnih poslova BiH Dubravke Bošnjak u ovom kritičnom periodu zabrinjavajuće i apsurdno.

Uposlenici NUB-a pozvali su Sud BiH i visokog predstavnika da se aktivno uključe i pruže neophodnu pomoć u rješavanju ovog problema, jer "naša država ne može sebi priuštiti luksuz da zanemaruje ili odgađa rješavanje pitanja koja se tiču očuvanja kulturnog identiteta i obrazovnih resursa".

"Ako upravljačko tijelo NUB-a ne bude formirano u najkraćem mogućem roku, suočit ćemo se s brojnim ozbiljnim problemima kao što su isključivanje električne energije, što će rezultirati obustavom usluga bibliotečkog sistema BiH (COBISS.BH), gašenje registra naučnih radnika E-CRIS.BH, CIP, ISBN, ISSN, ISMN i DOI agencije i slično", upozorilo je u dopisu Vijeće uposlenika NUB-a.

#NUB #SudBosneiHercegovine #VisokiPredstavnik #BiH