Članak

AFERE U CENTRU

Šta je sa sedam postupaka koje Tužilaštvo KS vodi protiv Mandića?

(Patria) - Mandat aktuelnog načelnika sarajevske općine Centar Srđana Mandića (Naša stranka) protekao je u znaku neprestanih svađa, koji su onemogućavali normalno funkcionisanje i doveli do stagnacije ove lokalne zajednice. Općina Centar, koja nije bila u stanju da u roku usvoji budžet, nije ni mogla ostvariti razvoj, kakav su građani očekivali.

Ono što je, uz to, također bila neprestana teme rasprava u Općinskom vijeću Centar jesu i netransparentni poslovi i sumnjive finansijske transakcije aktuelnih vlasti. Općinska vlast je zaključila niz ugovora, zbog kojih je protiv aktuelnog načelnika podneseno više krivičnih prijava, piše Slobodna Bosna.

Najviše pažnje skrenulo je enormno povećanje troška, tokom realizacije tzv. Sarajevskog ćilima. Ovaj projekat, koji je naišao na podijeljeno mišljenje javnosti, jer je izgled Ćilima mnoge razočarao, u konačnici je koštao znatno više od planiranog.

Niko sa sigurnošću ne zna koliko, jer Mandić krije dokumentaciju o ovom projektu. U saopćenju Naroda i pravde, u julu prošle godine, istaknuto je da raspolažu informacijama da je projekat koštao 1,7 miliona, što je za 400.000 KM veći iznos od planiranog u budžetu za 2022. godinu. Na sjednicama Općinskog vijeća, iznošeni su podaci da je u konačnici potrošeno mnogo više novca od 400.000, ali niko ne zna tačan iznos niti kako se novac dijelio.



U zahtjevima da se objavi sva dokumentacija o Ćilimu, zbog sumnji da je došlo do kriminalnih radnji i otuđenja javnog novca, prednjačili su vijećnici Naroda i pravde, koji su s Mandićem bili dio zajedničke antikorupcijske koalicije na prošlim lokalnim izborima.

Vijećnici NiP-a, a naročito Jasmin Ademović, neprestano su podsjećali načelnika Centra da, prema Sarajevskom dogovoru, koji su stranke Trojke potpisale 2020, ima obavezu da objavi sve dokumente, koji se tiču utroška javnog novca. Ali do danas, javnosti nisu stavljeni na uvid, dokumenti o troškovima Sarajevskog ćilima, te je ostalo otvorenim pitanje čega se Mandić boji i čije finansijske interese štiti, krijući ovu dokumentaciju.

Druga velika afera, tiče se sanacije mosta Festina Lente. Obnovu ovog mosta, izvršila je firma Dinalsa, koja je postala poznata u javnosti, po najskupljem kiosku u državi od 250.000 KM, na Baščaršiji.

Afera Kiosk bila je važan element narativa Trojke prije dolaska na vlast, a vrlo indikativno je da je sam Mandić, po dolasku na vlast, nastavio saradnju s ovom firmom, koja je u njegovom mandatu od Općine Centar dobila 400.000 KM za sanaciju mosta Festina Lente, iako je prvobitno predviđen da će se potrošiti oko 200 hiljada KM manje. Javnosti je ostalo nejasno zašto je došlo do ovako enormnog povećanja.

Treća afera, koja je potresla Centar bila je ona o najskupljoj web stranici u državi. Općina je izdvojila nevjerovatnih 70.200 KM za izradu web stranice, a novac je otišao firmi Promotim d.o.o, čiji je uposlenik jedan od prvih Mandićevih saradnika i šef Kluba vijećnika Naše stranke Alen Girt.

Vijećnici Naroda i pravde su, povodom ovog kao i drugih slučajeva, podnijeli krivične prijave Tužilaštvu KS.

U odgovoru iz Tužilaštva KS, koji je objavljen u novembru prošle godine, navedeno je da Tužilaštvo vodi sedam postupaka protiv načelnika Mandića za prijavljena djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, iz člana 383/1 Krivičnog zakona FBiH, te neizvršenje sudske odluke iz člana 351/1.

Međutim, sve do danas, javnost nije upoznata dokle se došlo s tim postupcima, čije je okončanje od najvećeg interesa za javnost s obzirom da se bliži datum lokalnih izbora na kojima će se građani izjašnjavati o novoj strukturi vlasti u Centru.

#Budžet #Ćilim #Dinalsa #FestinaLente #JasminAdemović #NarodIpravda #OpćinaCentar #PromotimDoo #Sarajevo #SrđanMandić #BiH