Članak

DO 2027.

Elon Musk na putu da postane prvi bilioner u svijetu

Tek godinu kasnije, u klubu bilionera mogao bi da mu se približi Gautam Adani iz Indije.

(Patria) - Elon Musk na putu je da postane prvi bilioner u svijetu, odnosno preskoči granicu od hiljadu milijardi, i to do 2027., pokazuje novi izvještaj grupe koja prati bogatstvo u svijetu.

Tek godinu kasnije, u klubu bilionera mogao bi da mu se približi Gautam Adani iz Indije.

Zaključak istraživanja, koje su proveli stručnjaci akademije "Informa Connect" o šefu kompanije za proizvodnju električnih automobila "Tesla", privatne raketne kompanije "SpaceX“ i platforme X (bivši Twitter) je da Muskovo bogatstvo po prosječnoj godišnjoj stopi raste za 110 posto.

Musk je također najbogatija osoba na svijetu, s imovinom vrijednom 251 milijardu dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Provedena analiza akademije sugeriše da će osnivač poslovnog konglomerata "Adani" Gautam Adani iz Indije biti druga osoba na planeti koja će dostići status bilionera.

Navodno, to bi se trebalo dogoditi 2028., ako njegova godišnja stopa rasta imovine ostane na 123 posto.

Jensen Huang, glavni izvršni direktor tehnološke firme "Nvidia", i Prajogo Pangestu, indonežanski energetski i rudarski mogul, također bi mogli da postanu bilioneri 2028., ako se njihove putanje bogaćenja održe.

Bernard Arnault, šef konglomerata LVMH, treća osoba na listi najbogatijih na svijetu s oko 200 milijardi dolara, na putu je da dosegne bilion 2030., iste godine kada bi to mogao i Mark Zuckerberg, izvršni direktor kompanije "Meta".

Tek nekoliko kompanija uspjelo je da se plasira među one koje su dostigle bilion dolara. Američka holding kompanija "Berkshire Hathaway" dospjela je na vrh liste krajem avgusta, i to nekoliko dana prije nego je njen direktor Warren Buffett proslavio 94. rođendan.

"Nvidia" se pridružila klubu od bilion dolara u maju 2023., a sada u junu njena vrijednost dostigla je tri biliona dolara, pozicionirajući se na drugo mjesto liste odmah nakon najboljeg "Microsofta", a ispred trećeplasiranog "Applea".

Međutim, pitanje ko bi mogao biti prvi bilioner u svijetu fascinira javnost otkako je svijet krunisao svog prvog milijardera 1916. godine. Bio je to američki John D. Rockefeller, osnivač i u to vrijeme najveći akcionar kompanije "Standard Oil".

Uprkos toj fascinaciji, mnogi stručnjaci vide akumulaciju ogromnog bogatstva kao društvenu bolest. Prema računici jednog izvještaja, samo jedan posto najbogatijih ljudi odgovoran je za više emisije ugljen-dioksida nego 66 posto najsiromašnijih na planeti.

#bilioner #ElonMusk #Svijet