Članak

BRITANSKI PREMIJER

Starmer želi resetovati odnose s Irskom i EU

Velika Britanija i Irska objavile su jučer da s međusobnih nesuglasica ponovo kreću prema prijateljstvu.

(Patria) - Velika Britanija i Irska objavile su jučer da s međusobnih nesuglasica ponovo kreću prema prijateljstvu.

Britanski premijer Keir Starmer nalazi se u posjeti Dublinu, što je dio njegovih napora da poboljša veze s Republikom Irskom i EU.

Starmer je prvi britanski premijer koji je u posljednjih pet godina posjetio Irsku, prenosi Hina.

Razgovarao je s irskim premijerom Simonom Harrisom manje od dva mjeseca nakon što ga je ugostio u svojoj rezidenciji u Chequersu i nakon što je njegova Laburistička stranka pobijedila na britanskim izborima.

- Ovo je trenutak za resetovanje. To je trenutak kada će iza tih riječi biti neko značenje - rekao je Starmer Harrisu na imanju Farmleigh, nekadašnjoj rezidenciji porodici Guinness u predgrađu Dublina.

Starmer je naveo i da želi bolju saradnju s državama EU te da se nada poboljšanju diplomatskih i trgovinskih odnosa, a da se ne moraju ponovo razmatrati temelji britanskog odlaska iz EU.

Odluka Velike Britanije da napusti EU nakon referenduma o Brexitu 2016. posebno je opteretila anglo-irske odnose jer su trgovinska pravila koja vladaju u Sjevernoj Irskoj, dijelu Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu s članicom EU Irskom, postala glavni kamen spoticanja za dogovor.

- Ovaj trenutak predstavlja temeljnu promjenu u našim bilateralnim odnosima. S raspravama o Brexitu iza sebe vraćamo se s nesuglasja ponovo na prijateljstvo - poručili su Harris i Starmer u zajedničkom članku za The Irish Times.

Harris je otvorio sastanak pozivom da se "donese odluka o tome kako bi to resetovanje zapravo trebalo izgledati, odnosno kako izgleda u praktičnom smislu".

Starmer i Harris trebali bi se sastati s poslovnim predstavnicima kompanija, među kojima su Primark i Dawn Meats te kompanija Ornua za proizvodnju mliječnih proizvoda.

#Brexit #Chequers #Dublin #EU #Farmleigh #Irska #KeirStarmer #RepublikaIrska #SimonHarris #VelikaBritanija #svijet