Članak

NISU UPOSLENICI A JESU DIREKTORI

Tužilaštvo KS bez reakcije na postupke Kovačevića: Direktori četiri regionalne direkcije BH Telecoma 'honorarci'

Četiri direktora regionalnih direkcija (RD) BH Telecoma obavljat će direktorske poslove na osnovu ugovora o djelu, bez zasnivanja radnog odnosa. Razlog – generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević nije raspisao konkurs za direktorske pozicije u RD Brčko, Travnik, Banja Luka i Goražde, piše Istraga.ba.

Kako je sredinom avgusta direktorima ova četiri RD-a istekao šestomjesečni “probni” rad, a te osobe koje do trenutka imenovanja nisu bile uposlenici BH Telecoma, one sada ne mogu ostati u radnom odnosu bez raspisivanja konkursa. Međutim, SDP, NiP i Naša stranka insistirale su na ovim kadrovima, pa je Kovačević odlučio da direkcijama u Brčkom, Goraždu, Travniku i Banjoj Luci upravljaju te osobe, ali na osnovu ugovora o djelu.

Sve je počelo u februaru ove godine kada je aktualna vd uprava BH Telecoma donijela odluku da “izvrši prijem na određeno vrijeme, bez probnog rada, u trajanju do šest mjeseci za radna mjesta – direktor Direkcije Travnik, direktor Direkcije Goražde i direktor Direkcije Banja Luka."

Nekoliko dana kasnije raspisan je konkurs i za direktora Regionalne direkcije Brčko.

Tako je, bukvalno sa ulice, za direktora Regionalne direkcije BH Telecoma imenovan Srđan Jovanović, kadar Vojina Mijatovića i član Gradskog odbora SDP-a Banja Luka. Direktor Regionalne direkcije Goražde postao je Senad Hubjer kao kadar Naše stranke, dok je za direktora Regionalne direkcije Travnik imenovan Samir Čurić, kadar NiP-a koji je 2022. godine bio na listi te stranke za Parlament BiH. Amir Trobradović, bivši šef PDA u Brčkom imenovan je za direktora Direkcije u tom gradu.

U avgustu ove godine svima njima istekao je mandat i generalni direktor Amel Kovačević je morao raskinuti ugovor o radu. Međutim, pod političkim pritiskom morao je ovu četvoricu direktora vratiti u BH Telecom, pa im je ponudio ugovor o djelu. Neki od tih direktora su se, nakon potpisivanja ugovora o djelu prijavili u poreznu, ali im je generalni direktor Kovačević naredio da se odjave. Tako sada četvorica direktora Regionalnih direkcija nemaju zasnovan radni odnos, ali obavljaju direktorske poslove u BH Telecomu. Osim toga, oni kao “vanjski saradnici” imaju prava i ovlaštenja da rukovode direkcijama.

Prema informacijama Istrage, Kovačević je odlučio da ih odjavi kako ga ne bi zadesila slična sudbina kao direktore Teminala Federacije koji su prvo uhapšeni, a onda i zbog mjere zabrane obavljanja dužnosti smijenjeni, jer su, bez raspisivanja konkursa, nakon štestomjesečnog probnog rada ostavili u radnom odnosu osobe koje su bile na probnom radu.

Prema mišljenju revizora, ugovori o djelu mogu se zaključivati za obavljanje poslova koji nisu predviđeni sistematizacijom radnih mjesta. Pozicije direktora regionalnih direkcija su predviđene, tako da, bez obzira na to što četvoricu direktora nije prijavio u radni odnos, Amel Kovačević je počinio prekršaj identičan onome kojeg su počinili Hermedin Zornić i Slaven Zeljko.

U njihovom slučaju Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ekspresno reagiralo. Prvo su bili uhapšeni pa su im izrečene mjere zabrane obavljanja direktorske dužnosti. Zatim su razriješeni dužnosti. Da li će NiP-ov kadar Amel Kovačević, kao i većina kadrova Trojke, imati povlašteni status u bh. pravosuđu?

#AmelKovačević #BHTelecom #direktori #Istragaba #BIH