Članak

ODBACIO NAVODE

Vučić: Srbija ne namjerava da preseli Srbe s Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da vlasti u Beogradu ne namjeravaju da presele Srbe s Kosova.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da vlasti u Beogradu ne namjeravaju da presele Srbe s Kosova, prenosi RSE.

Odgovarajući na pitanja novinara o sastanku kosovskog premijera Albina Kurtija u Prištini s predsjednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonjom Biserko i bivšim liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom, neistinom je okarakterisao njihove navode da Beograd vjerovatno sprema preseljenje Srba s kosovskog sjevera.

- Srbi s Kosova ostat će na Kosovu uprkos želji Kurtija, Čanka, Biserko i mnogih drugih da Srbi s Kosova nestanu - rekao je Vučić danas tokom posjete Stanarima kod Doboja.

Biserko je za RSE izjavila da je premijeru Kosova prenijela zabrinutost zbog nekih navoda iz Srbije da u "regionu Sandžaka u Srbiji grade kuće" za stambeno zbrinjavanje kosovskih Srba, posebno onih sa sjevera.

Vlada Kosova jučer je saopštila da je Kurti primio Biserko, kao i Čanka, te Marka Baskina, višeg savjetnika Centra za humanitarni dijalog.

U saopštenju se navodi da su obavijestili Kurtija da se o takvoj mogućnosti govori u Srbiji i naveli da se to treba provjeriti.

- Kao neko ko se bavi pitanjem izbjeglica od 1990-ih, podsjećam da je uvijek bilo glasina koje su kasnije rezultovale egzodusom ili raseljavanjem stanovništva.

Poručili smo Vladi Kosova da treba da obrati pažnju na ove informacije i da učini sve da srpsko stanovništvo ostane na sjeveru Kosova - kaže Biserko za RSE.

Prema njenim riječima, na društvu i Vladi Kosova, kao i na civilnim i međunarodnim organizacijama je da provjere koliko je ta informacija tačna.

Na Kosovu postoji deset opština sa srpskom većinom, raspoređenih sjeverno i južno od rijeke Ibar.

Tačan broj stanovništva nije poznat, jer su Srbi iz četiri opštine na sjeveru - Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića - u velikoj mjeri bojkotovali popis stanovništva, koji je obavljen u proljeće ove godine.

Prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku Kosova, objavljenim 12. jula, popisu se odazvalo svega oko 6.500 ljudi na ovim prostorima, dok se vjeruje da ih tamo živi na desetine hiljada.

#AleksandarVučić #srbija #Kosovo #srbi #Region