Članak

PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin stigao u Mongoliju, Ukrajina i ICC zahtijevaju njegovo hapšenje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Mongoliju. To je Putinovo prvo putovanje u neku zemlju članicu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) od izdavanja potjernice za njim.

(Patria) - Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Mongoliju. To je Putinovo prvo putovanje u neku zemlju članicu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) od izdavanja potjernice za njim.

ICC i ukrajinske vlasti pozvali su Mongoliju da uhapsi Putina, koji je na potjernici tog suda zbog sumnje u nezakonite deportacije ukrajinske djece u Rusiju.

No, glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov prošle je sedmice kazao da Kremlj nema razloga za zabrinutost u pogledu ovog pitanja, uvjeravajući da su svi aspekti Putinove posjete pažljivo pripremljeni.

- Poput svih ostalih država članica Rimskog statuta, koje su osnovale ICC, obaveza je Mongolije sarađivati s ovim sudom - rekao je novinarima glasnogovornik ICC-a Fadi El Abdallah.

Ne ispuni li zemlja članica svoje obaveze prema ICC-ju, taj sud može uputiti predmet skupštini država članica koje se sastaju jednom godišnje. No, problem je u tome što su potencijalne sankcije ograničene tek na usmenu opomenu.

U prilog tome govori i činjenica da su u prošlosti i ostali pojedinci za kojima su bili raspisani nalozi ovog suda za hapšenje, naprimjer bivši sudanski diktator Omar al-Bashir, putovali u zemlje potpisnice Rimskog statuta a da ih pritom niko nije ometao.

Mongolija je Rimski statut potpisala 2000., a potom ga i ratifikovala 2002. Mongolija se nalazi na trasi planiranog novog plinovoda koji povezuje Rusiju i Kinu, javlja Hina.

Rusija već godinama pregovara o izgradnji plinovoda kojim bi se godišnje transportovalo 50 milijardi kubnih metara prirodnog plina preko Mongolije iz ruske regije Jamal u Kinu.

#Hapšenje #ICC #MeđunarodniKrivičniSud #Mongolija #rusija #ukrajina #VladimirPutin #Svijet