Članak

GENERACIJSKI PROJEKAT

Položen kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole u sarajevskom naselju Stup

U sarajevskom naselju Stup položen je kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole.

Foto: Vijesti.ba

(Patria) - U sarajevskom naselju Stup položen je kamen temeljac za izgradnju nove osnovne škole.

Ugovor za izgradnju škole potpisali su načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i firma Strabag.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovala je i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je kazala da je izgradnja škole na Stupu generacijski projekat, prenose Vijesti.ba.

- Generacije iz ovog naselja čekaju na ovu školu. I konačno smo došli u fazu da možemo pokrenuti ovaj projekat i krenuti s radovima. Ova škola će imati velike kapacitete, to je jedna savremena škola koja zadovoljava savremene potrebe odgojno-obrazovnog procesa.

Osim uobičajenih kabineta za razrednu nastavu od prvog do četvrtog razreda, tu su specijalizirani kabineti, posebno kabineti fizike, hemije i biologije. Također, tu su i prateći objekti za produženi boravak, školska kuhinja, dobar školski restoran, sportska dvorana i biblioteka.

Vjerujemo da će ovo biti jedno pulsirajuće mjesto na samo za učenike i roditelje, nego i za cijelo stanovništvo ovog dijela Sarajeva - rekla je Hota-Muminović.

Načelnik Muzur je naglasio da je osnovna škola Stup bila tema oko koje je najviše razgovarano u prethodnom periodu.

- Jedan uposlenik administracije naše općine koji živi ovdje kaže da su tri generacije njegove porodice čekale da se krene s gradnjom škole. Osnovna škola Stup je bila potrebna još prije agresije na BiH, a posebno sada izgradnjom novih dijelova naselja Tibre i Bulevara.

Dugo godina se pričalo o tome, problematika je bila lokacija. Onda su bili problemi sudski sporovi na nekim lokacijama gdje je trebala biti škola. I prije neke tri godine smo krenuli u borbu za školu - prvo smo iznašli lokaciju koja je vlasništvo Općine Ilidža i proveli sve potrebne procedure.

Zajedno s kantonom završili smo svu potrebnu papirologiju, uradili sve ono što je bilo potrebno, zajedno sa Ministarstvom obrazovanja obezbijedili način finansiranja škole - naveo je Muzur.

A nakon što je provedena javna nabavka, ističe kako je danas danas položen kamen temeljac.

- Danas smo zvanično s izvođačem ušli u radove u ovoj osnovnoj školi. Ova osnovna škola po svom izgledu je projektovana u skladu sa svim pedagoškim standardima, svim građevinskim standardima.

Projektovana je u skladu s vremenom u kojem živimo, tako da će biti sigurno među najboljim školama u BiH. Idejno rješenje izgleda škole je radio Arhitektonski fakultet, zatim je to nadograđeno u saradnji s Ministarstvom koje je dalo sve svoje preporuke za izgled škole - dodao je Muzur.

Naglašava važnost izgradnje i pratećih objekata u sklopu škole.

- Tu ćemo imati prostor za ambulantu, mjesnu zajednicu, multifunkcionalnu salu. Uz ovu školu neće biti obična školska, nego sportska dvorana sa 500 sjedećih mjesta, koja će gabaritima omogućiti da se odigravaju sva sportska takmičenja - ističe Muzur.

Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju KS, je kazala da je rok za izvođenje radova 24 mjeseca, ali da se ipak nada da će to ranije biti završeno.

- No, ne bih prejudicirala nikakve nove termine, rok je po ugovoru zadat za 24 mjeseca. Ovo je jedna od jako bitnih građevina na prostoru KS, koja je prva nakon rata ovako impozantna građevina s ambulantom i sportskom salom - navela je Barlov.

#BIH #Ilidža #NerminMuzur #OpćinaIlidža #Sarajevo #škola #Stup