Članak

SVEČANOST

Obilježena godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH: Svijet je prepoznao da smo na pravoj strani historije

(Patria) - U organizaciji Memorijalnog centra Sarajevo i Ministarstva za boračka pitanja KS, Svečanom akademijom u Vijećnici i rock-koncertom „Zvuk slobode“ na Trgu Prve brigade policije (plato preko puta Vijećnice), obilježene su 32 godine od osnivanja 1.
korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon oficijelnog dijela u Vijećnici je upriličen performans umjetnika i umjetnica Narodnog pozorišta Sarajevo. Bila je to prilika i da se ožive sjećanja na dane herojske borbe, ali i podsjeti na kontinuitet borbe protiv fašizma.

„Pozvani smo 1995. da učestvujemo u vojnoj paradi u Parizu 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, koji danas slavimo i kao Dan Evrope. Evrope kojoj Bosna i Hercegovina oduvijek pripada. Naš Semir Drljević Lovac tada je nosio našu zastavu sa ljiljanima na čelu naše delegacije, i to je bio dokaz da nas i svijet prepoznaje kao one koji su na ispravnoj strani historije, kao one koji u borbi protiv fašizma ujedno brane i ideju slobode, ljudskog dostojanstva i Evrope koja je mjesto civilizacijskih vrijednosti“, istakao je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Na putu borbe za slobodu, 6585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

„Borbeni rezultati, žrtve, napori, razaranja, patnje i stradanja a iznad svega herojstvo boraca 1. Korpusa, sadašnjim i budućim generacijama treba služiti za ponos ali i za spoznaju o odgovornosti da se njeguje patriotizam prema državi BiH i da se u svakoj situaciji ugrožavanja ona štiti, brani i odbrani. Ni jedna buduća generacija ne smije biti bez memorije o historijskoj situaciji u kojoj je 1. Korpus i svi ostali Korpusi ARBiH pokazali dostojanstvo, snagu, patriotizam, izdržljivost i odlučnost u borbi protiv zla“, podsjetio je Ibrahim Dervišević, ratni komandant 1. slavne motorizovane/111. viteške brigade 1. korpusa Armije RBiH.

Ističući kako u ovakvim prilikama uvijek žele prenijeti iskustvo i znanje mladima, Zijad Hasečić, dobitnik najvišeg ratnog odlikovanja „Zlatni ljiljan“ istakao je kako je svaki dan života u slobodi grandiozni spomenik velikanima „koji su umirali da bi se ovdje živjelo“.

„Danas su sve glasniji pojedinci i grupe koji sebe žele staviti u isti rang ili ispred boraca, na svoj način tumačiti historiju, prilagoditi je trenutnoj političkoj situaciji i iz svega izvući sitnu korist za sebe.

Moramo se izdići iznad toga, staviti našu borbu iznad svega, a svi naši interesi neka budu u drugom planu“, poručio je Hasečić.

Poznata muzička imena koja su također dala svoj doprinos u odbrani Sarajeva i BiH, Mustafa Čizmić Čizma, Almas Smajlović i kao predstavnica nove generacije Sara Vojičić održali su rock-koncert „Zvuk slobode“ na platou preko puta Vijećnice, prenoseći i mladima sjećanje na dane u kojima se Sarajevo osim oružjem branilo i muzikom i umjetnošću, dokazujući svoju privrženost civilizacijskim vrijednostima.

#ArmijaRepublikeBosneiHercegovine #OmerOsmanović #Prvikorpus #Vijećnica #BIH