Članak

USIJANA ATMOSFERA

U Tel Avivu najmasovniji protesti dosad, demonstranti traže postizanje dogovora o oslobađanju talaca

Brojni građani okupili su se jučer u centru Tel Aviva tražeći od vlade da postigne dogovor o oslobađanju talaca u Gazi, prenose agencije.

(Patria) - Brojni građani okupili su se jučer u centru Tel Aviva tražeći od vlade da postigne dogovor o oslobađanju talaca u Gazi, prenose agencije.

Kako javljaju izraelski mediji, radi se o najvećim demonstracijama od početka rata u Gazi. Izliv bijesa u javnosti dolazi nakon što je šest tijela ubijenih talaca pronađeno u Pojasu Gaze.

Najveći izraelski sindikat Histadrut je također izvršio pritisak na vladu, sazvavši generalni štrajk za ponedjeljak.

Štrajk ima za cilj zatvaranje ili narušavanje velikih sektora privrede, uključujući bankarstvo, zdravstvo i glavni aerodrom u zemlji.

Glavni izraelski međunarodni aerodrom Ben Hurion obustavit će danas sve letove zbog protesta, koji je organizovan kako bi se izvršio pritisak na vladu premijera Benjamina Netanyahua da postigne dogovor o razmjeni zatvorenika.

Mnogi krive izraelskog premijera jer nije uspio postići prekid vatre tokom gotovo 11 mjeseci rata. Pregovori su se otegli mjesecima.

Izraelska vojska priznala je poteškoće u spašavanju desetina preostalih talaca i rekla da je sporazum jedini način da se dođe do povratka velikih razmjera.

Hiljade ljudi okupilo se i ispred kancelarije Benjamina Netanyahua u Jerusalemu.

Vojska je saopštila da je svih šest talaca ubijeno neposredno prije dolaska izraelskih snaga.

Netanyahu je okrivio Hamas za zastoj u pregovorima, rekavši da "ko god ubija taoce ne želi dogovor".

#BenHurion #Gaza #Hamas #HebrewMedia #Histadrut #IsraeliArmy #Jerusalem #Netanyahu #Protest #TelAviv #Svijet