Članak

RUSKI PREDSJEDNIK

Putin naredne sedmice putuje u Mongoliju uprkos nalogu MKS za njegovo hapšenje

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će sljedeće sedmice Mongoliju, saopštio je jučer Kremlj, uprkos tome što je ta zemlja članica Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je prošle godine izdao nalog za njegovo hapšenje.

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će sljedeće sedmice Mongoliju, saopštio je jučer Kremlj, uprkos tome što je ta zemlja članica Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je prošle godine izdao nalog za njegovo hapšenje.

Posjeta, zakazana za 3. septembar, bit će prva Putinova posjeta jednoj državi članici MKS od kada je izdata potjernica u martu 2023. zbog sumnje da je počinio ratne zločine u Ukrajini.

Prema Rimskom statutu, članovi MKS dužni su da uhapse osumnjičene za kojima je sud izdao nalog za hapšenje, ako kroče na njihovo tlo, ali sud nema nikakav mehanizam kojim bi ih na to primorao.

Kako se navodi u online saopštenju Kremlja, Putin će otputovati u Mongoliju na poziv predsjednika Uhna Hurelsuha "kako bi učestvovao u obilježavanju 85. godišnjice zajedničke pobjede sovjetske i mongolske vojske nad Japancima na Halhkin Golu.

"Putin će također razgovarati s Hurelsuhom i drugim visokim mongolskim zvaničnicima", dodaje se u saopštenju.

MKS je optužio Putina za ličnu odgovornost za otmice djece iz Ukrajine, gdje je Moskva vodila rat u posljednje dvije i po godine. To je bio prvi put da je globalni sud izdao nalog protiv lidera jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN.

Kremlj je odbacio nalog kao "ništavan". A Putin od tada nije putovao u zemlje članice MKS. Prošle je godine preskočio samit BRICS-a u Južnoj Africi.

Prošle godine, Kremlj se također ljutio na starog saveznika Armeniju zbog njene odluke da se pridruži MKS, dodajući sve veće tenzije između Moskve i Jerevana.

Armenski zvaničnici su, međutim, brzo pokušali da uvjere Rusiju da Putin neće biti uhapšen ako uđe u zemlju.

#Mongolija #Rusija #VladimirPutin #Svijet