Članak

KOMENTAR

Čović se hvali kako ih Trojka ne preglasava, juriša na preuzimanje FUP-a, životi djece u Hercegovini ga očito ne zanimaju!

Ali, Čović ni slova o ovome, baš kao što njegova policija MUP-a HNK ne rješava slučajeve napada na povratnike, odnosno Bošnjake i Srbe.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je važnim što ministri iz reda bošnjačkog naroda u aktualnom sazivu Vlade Federacije BiH niti jednom nisu preglasali Hrvate, za šta smatra da vraća povjerenje.

Čije povjerenje nije pojasnio, jer uporedo s ovim pogledima Čovića objavljena je vijest da je u blizini Blagaja napadnut 13-godišnji dječak samo jer je nosio dres Veleža. Brutalnost huligana nije završila skidanjem majice, nego i grubim premlaćivanjem djeteta!?

Ranije je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao nadležne institucije da što prije urade svoj dio posla i procesuiraju napadače na srpsku djecu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići. Takvih napada je bilo osam!

Ali, Čović ni slova o ovome, baš kao što njegova policija MUP-a HNK ne rješava slučajeve napada na povratnike, odnosno Bošnjake i Srbe.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić izrazio je veliku zabrinutost zbog porasta nasilja nad djecom i naglasio potrebu za hitnim reakcijama nadležnih institucija kako bi se osigurala sigurnost svih građana, posebno djece.

Ali, Čovića to ne zanima mnogo, važno je da ima prohodnost u Vladi FBiH, kao da mi to ne vidimo, dok Trojka lagano prepušta institucije H komponenti imenujući njihove kadrove i mimo kvote koja im pripada. Ali, oni su nezadovoljni i dalje. HDZ kao nominalni šef vlasti u Federaciji samo fakuturiše zahtjeve, a bit će ih još.

"Ovdje želimo biti potpuno jednakopravni, ustavno jednakopravan narod kojemu nitko ništa neće davati. Mnogo toga još trebamo dobiti što nam kao konstitutivnom narodu pripada", rekao je Čović.

Dodao je kako svi koji zamjeraju imenovanje hrvatskih predstavnika u institucijama vlasti u BiH "ne žele Bosnu i Hercegovinu onakvom kakva bi trebala biti".

I upravo ova zamjena teza šutke se odobrava unutar Trojke. Jer niko da upita a gdje su prava građana Bošnjaka i Srba tamo gdje je HDZ vlast?
Jer građanima BiH, evo sada posebno Hercegovine, potrebna je prije svega sigurnost! Nje nema, a kada nema sigurnosti nema ni ništa drugo. MUP HNK nijem i gluh, dok Čović želi preuzeti i FUP. Podiglo se sve na noge, da se pronađe način kako to Hrvata, i to onog HDZ-ovog, imenovati na čelo FUP-a.
Vrijedno je spomenuti da su na ovu poziciju željeli postaviti svog kompromitiranog bjegunca Zorana Galića, oko čega se također nije oglasio niti Čović niti HDZ, dok ga u okviru Vijeća ministara štite i dalje. I sve to dok je nedostupan bh. pravosuđu, a Hrvatska ga ne želi izručiti!

Tamo gdje je HDZ apsolutna vlast druga dva konstitutivna naroda ostaju bez elementarnih prava kakvi su pravo na život i sigurnost. U jeku napada i na djecu pomalo smo zaboravili rušilački teroristički čin na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru. U mreži MUP-a HNK i Tužilaštva rezultati istrage tapkaju u mjestu!?

I iako je sada riječ o ljudima, s akcentom da je riječ o djeci, bojim se da će i ova istraga potrajati jako dugo!?

Stoga poziv SDA da se u cilju identificiranja i privođenja lica koja su počinioci više istih krivičnih djela u istragu uključe i FUP, OSA i SIPA čini se više nego opravdanim.

Jer zaštita svih građana Mostara od huliganskih i divljačkih grupa je prioritet svih prioriteta!

#AminaČorboZećo #DraganČović #FUP #HDZ #Huligani #SevlidHurtić #Trojka #VladaFederacije #ZoranGalić #ĐorđeRadanović #izdvojeno #BiH