Članak

BLISKI ISTOK

Šef Hezbollaha: Napad na Izrael protekao kako je planirano, mogući daljnji udari

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao je u nedelju da će njegova grupa procijeniti uticaj svojih raketa i dronova na izraelske vojne ciljeve ranije u toku dana prije nego što će utvrditi da li će izvesti dalje napade kako bi osvetila ubijenog komandanta, javio je Reuters.

Vođa libanske grupe rekao je u televizijskom obraćanju da su uspjeli izvesti napad „kako je planirano“, demantujući izjave izraelske vojske da su njeni preventivni udari zaustavili širi napad.

Nasrallah je, govoreći oko dvanaest sati nakon najintenzivnije razmjene vatre između Hezbollaha i Izraela, od kada su neprijateljstva izbila paralelno s ratom u Gazi, rekao da se grupa namjerno suzdržala od gađanja civila ili javne infrastrukture, uključujući aerodrom Ben Gurion u Tel Aviv.

Rekao je da je glavna meta grupe bila vojna obavještajna baza oko 110 km unutar izraelske teritorije - najdublji napad do sada, samo 1,5 km sjeverno od Tel Aviva.

Nasrallah je rekao da će grupa procijeniti rezultate operacije, odmazde za izraelsko ubistvo komandanta Hezbollaha Fuada Shukra u predgrađu Bejruta prošlog mjeseca.

„Ako rezultat nije dovoljan, onda zadržavamo pravo da odgovorimo drugi put“, rekao je Nasrallah.

Borci Hezbollaha uspješno su lansirali više od 300 raketa Katjuša kako bi odvratili izraelsku odbranu Gvozdene kupole prije nego što su poslali dronove za napad, rekao je.

Među njima su dronovi ispaljeni iz istočne doline Bekaa, prvi put, rekao je. Nijedan od dronova ili raketnih bacača nije oštećen u preventivnim napadima Izraela, rekao je.

Nasrallah je rekao da Hezbolah nije planirao veći napad, negirajući izjave izraelske vojske da je grupa namjeravala ispaliti hiljade projektila. Ali on je priznao da je operacija odgođena iz nekoliko razloga, uključujući ono što je nazvao „mobilizacijom“ izraelske i američke vojske u regionu.

#Svijet #HassanNasrallah #Hezbollaha #Izraelske #Nasrallah #HezbollahaIzraela #FuadaShukra #GvozdeneKupole #BorciHezbollaha #DronoviIzraela #AerodromBen