Članak

SAD

Kampanja Kamale Harris prikupila rekordnih 540 miliona dolara za oko mjesec dana

(Patria) - Kampanja potpredsjednice Kamale Harris saopštila je u nedjelju da je prikupila ukupno 540 miliona dolara otkako je Harris pokrenula svoju predsjedničku kandidaturu nakon povlačenja predsjednika Joea Bidena prije mjesec dana, javio je AFP.

Američka predsjednička kampanja Kamale Harris saopštila je u nedjelju da je prikupila više od pola milijarde dolara za nešto više od mjesec dana, „rekord za bilo koju kampanju u historiji“.

Iznos od 540 miliona dolara, prikupljen otkako je Harris pokrenula kampanju nakon što je predsjednik Joe Biden odustao od utrke za Bijelu kuću 21. jula i podržao je, dolazi kada ona i republikanski rival Donald Trump kreću u posljednji sprint do izbornog dana 5. novembra.

Trump je prijavio da ima 327 miliona dolara u gotovini početkom augusta.
Neposredno prije nego što je Haris izašla na pozornicu demokratske Konvencije u četvrtak kako bi prihvatila nominaciju svoje stranke, „zvanično smo prešli granicu od 500 miliona dolara“, rekla je predsjednica kampanje Jen O'Malley Dillon.

„Odmah nakon njenog govora, vidjeli smo naš najbolji sat prikupljanja sredstava od dana lansiranja“, nastavila je. „Za nešto više od mjesec dana otkako smo pokrenuli našu kampanju, tim Harris-Walz prikupio je 540 miliona dolara – rekord za bilo koju kampanju u historiji.“

Iznos uključuje sredstva prikupljena tokom kampanje, Demokratskog nacionalnog komiteta i Zajedničkih odbora za prikupljanje sredstava, navodi se u saopštenju. Jedna trećina tih donacija bila je od onih koji prvi put doniraju, rekla je O'Malley Dillon.

Čini se da je kampanja Kamale Harris podstakla velike i male donatore, što je zaokret nakon katastrofalnog nastupa Bidena u debati u junu, kada su glavni donatori zaustavili prikupljanje sredstava. Čini se da je mobilizovano i ono što je O'Malley Dillon zove „virtuelnom vojskom dobrovoljaca“, a na konvenciji su se masovno prijavljivali aktivisti sa terena.

„U međuvremenu, infrastruktura na bojnom polju Donalda Trampa ostaje nevjerovatno rijetka“, rekla je.

#Amerika #DemokratskaKonvencija #DonaldTrump #Historija #JoeBiden #KamaleHarris #Kampanja #Novembar #PrikupljanjeSredstava #Rekord #Svijet