Članak

SDA TRAŽI HITNU SJEDNICU

NAPADNUT DJEČAK (13) Štiti li MUP HNK huligane i nasilnike?

(Patria) - Nakon sinoćnjeg upada grupe huligana u naselje Malo polje kod Blagaja koji su pretukli maloljetno dijete, a koji je samo jedan u nizu upada i napada na civilno stanovništvo i maloljetnike, postavlja se pitanje da li MUP HNK štiti huligane i nasilnike, pitaju se iz GO SDA Mostar.

"Uzimajući u obzir da su ovakvi događaji sve češći, a da se počinioci i njihovi
nalogodavci gotovo nikada ne identifikuju, privedu niti procesuiraju, javnost s pravom postavlja ovo pitanje. 

S obzirom na neefikasnost MUP-a HNK u cilju identificiranja i privođenja lica koja su počinioci više istih krivičnih djela, pozivamo FUP, OSU i SIPU da se aktivnije uključe te da zaštite sve građane Mostara od huliganskih i divljačkih grupa, kako bi se spriječila bilo kakva dalja eskalacija, jer se sve češće u javnosti spominje samoorganiziranje građana.

Najveća odgovornost je svakako na organima MUP-a HNK od kojih
očekujemo konkretne reakcije i aktivnosti. 

Od Skupštine HNK i Gradskog vijeća Grada Mostara tražimo održavanje tematske sjednice s jednom tačkom dnevnog reda, a to je: sigurnosna situacija u HNK, odnosno u Gradu Mostaru sa konkretnim izvještajem resornog ministarstva i komesara.

Očekujemo od svih dužnosnika razumne i pravovremene reakcije u cilju zaštite građana i povećanja stepena sigurnosti, saopćeno je.

Podsjećamo, u Malom Polju kod Blagaja, sinoć oko 22:30 sata grupa od pet do šest pripadnika navijačke grupe Ultrasi je sa Bune, preko Bunice, došla u Malo Polje i napala trinaestogodišnjaka.

Naime, grupa Ultrasa sa prosjekom od 20 godina napala je dječaka koji je na sebi imao majicu sa obilježjima Veleža.

Osim što su mu nasilno skinuli majicu, iako se radi dječaku od trinaest godina, ova grupa huligana nije imala milosti te su ga brutalno pretukli palicama.

Slučaj je prijavljen MUP-u HNK.

#Blagaj #FUP #GO #MaloPolje #Mostar #OSU #SDA #SIPU #Ultrasi #Velež #CrnaHronika