Članak

OSAM GODINA BILA NEDOSTUPNA

Bivša sutkinja Lejla Fazlagić stigla u Sarajevo, izjasnila se da nije kriva

Lejla Fazlagić ispred Suda u Sarajevu (Foto: Patria)

(Patria) - Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić Pašić vratila se u Bosnu i Hercegovinu. Ona je stigla na ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu o izjašnjenju o krivici koje je zakazano u 10 sati.

Fazlagić se nije pojavila prošle sedmice na izjašnjenju o krivici uz obrazloženje da je bolesna i da ima koronu, što je kasnije opravdala.

Fazlagić se danas izjasnila da nije kriva, odnosno da nije počinila djela koja joj se stavljaju na teret. Tražila je advokata po službenoj dužnosti s obzirom na to da, kako navodi, nema novca za advokata jer u BiH nema nikakva primanja, a u Hrvatskoj ima samo status roditelja njegovatelja u Centru za socijalni rad.

Govoreći o tome da nije kriva, kazala je: "Vratila sam se da obranim svoju čast". Tvrdi da joj je optužnicu "spakovala" sutkinja Dalida Burzić, koja je njena bivša prijateljica, a sutkinja Adisa Zahiragić ju je prekinula, kazavši da sada nije vrijeme za takve optužbe i komentarišući da se Fazlagić vratila tek nakon dugo godina.

U optužnici koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo protiv sutkinje Lejle Fazlagić početkom 2018. godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih gotovo osam miliona KM. U tome su joj pomagali, kako tvrdi Tužilaštvo, pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH.

Optužnica protiv Fazlagić je izdvojena iz predmeta "Delimustafić“, a suđenje bivšem ministru je nakon više odgađanja počelo u aprilu 2024. godine.

Fazlagić je osam godina nedostupna bh. pravosuđu.

#AlijaDelimustafić #Bosna #KantonalniSud #KriminalnaGrupa #LejlaFazlagić #Ministar #Pravosuđe #Sarajevo #Tužilaštvo #BiH