Članak

BLISKI ISTOK

Hamas odbacio nove izraelske uslove o primirju u Gazi

Hamas je jučer objavio da odbacuje nove izraelske uslove koji se tiču pregovora o primirju u Gazi, bacivši daljnju sumnju na mogućnost postizanja prekida vatre u posljednjem nastojanju okončanja 10-mjesečnog rata.

(Patria) - Hamas je jučer objavio da odbacuje nove izraelske uslove koji se tiču pregovora o primirju u Gazi, bacivši daljnju sumnju na mogućnost postizanja prekida vatre u posljednjem nastojanju okončanja 10-mjesečnog rata.

Višemjesečni pregovori nisu urodili plodom kako bi se okončala razorna izraelska vojna operacija u Gazi ili oslobodili preostali taoci koje drži Hamas, oružana grupa odgovorna za napad na Izrael 7. oktobra, što je označilo početak rata.

Ključna tačka razilaženja u tekućim pregovorima kojima posreduju SAD, Egipat i Katar je izraelska prisutnost u takozvanom Filadelfijskom koridoru, uskom pojasu zemlje koji se na 14,5 kilometara proteže južnom granicom Gaze i Egipta.

Hamas je rekao da je Izrael odustao od obećanja da će povući vojsku iz Koridora i da je iznio nove uslove, među kojima su skeniranje raseljenih Palestinaca prilikom povratka u naseljeniji sjever enklave jednom kad dođe do primirja.

- Ne prihvatamo rasprave o povlačenju iz onoga što smo dogovorili 2. jula ili nove uslove - rekao je jučer dužnosnik Hamasa Osama Hamdan na Al-Aqsi.

Hamas je u julu prihvatio američki prijedlog da započne pregovore o puštanju izraelskih talaca, uključujući i vojnike i muškarce, 16 dana nakon prve faze sporazuma usmjerenog ka okončanju rata u Gazi, rekao je viši izvor Hamasa Reutersu.

Hamdan je također rekao da je Hamas posrednicima poslao svoj odgovor na najnoviji prijedlog, rekavši da su netačni američki navodi o skorom postizanju rješenja.

#Egipat #FiladelfijskiKoridor #Gaza #Hamas #Izrael #Katar #OsamaHamdan #Palestinci #Reuters #SAD #Svijet