Članak

ODGOVOR DODIKU

Salkić: Oni koji veličaju presuđene ratne zločince, negiraju genocid i skrivaju osumnjičene su na strani terorista!

(Patria) - Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini Rs, komentirao je istup Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs i poručio: Deklaracija srpskog sabor a koja je usvojena u NSRs i NSRS dokaz je trajnog seperatističkog opredjeljenja vlasti u bh entitetu Rs i podrške Srbiji na tom putu.

"Sadržaj deklaracije je u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine. Dokaz odustajanja od seperatističkih težnji bh entiteta Rs i odustajanje Srbije od podrške tim seperatističkim namjerama bilo bi odustajanje od deklaracije srpskog sabora i njeno poništavanje u parlamentima gdje je usvojena", ističe Salkić.

Dodaje da su "oni koji veličaju presuđene ratne zločince negiraju genocid, skrivaju osumnjičene i osuđene ratne zločince na strani su ubica i terorista".

"Počinioci mnogih terorističkih napada u svijetu upravo su motivisani zločinima nekih od presuđenih ratnih zločinaca za počinjeni genocid nad muslimanima Bošnjacima koji se u bh. entitetu Rs i Srbiji tretiraju kao nacionalni heroji, slave se i odlikuju", naveo je Salkić.

Dodao je kako svako svojim postupkom i konkretnim djelovanjem mora dokazati da nije dio zločinačke ideologije koja je za posljedicu imala počinjenje genocida nad Bošnjacima.

"Danas je takvih jako malo što je dokaz da je ta ideologija živa i prisutna kroz negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Ako ne postoji kolektivna odgovornost za počinjeni genocid onda ne može postojati ni kolektivna nevinost u društvu u kojem se presuđeni zločinci slave kao heroji - poručio je Salkić na društvenim mrežama", zaključio je Salkić.

#BosnaHercegovina #DejtonskiMirovniSporazum #Deklaracija #Genocid #MiloradDodik #RamizSalkić #RatniZločinci #SeperatističkoOpredjeljenje #SrpskiSabor #ZločinačkaIdeologija #BiH