Članak

UPRKOS PROTIVLJENJU VOJSKE

Ukrajinski parlament izglasao pristupanje Međunarodnom krivičnom sudu

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba izrazio je zadovoljstvo tom "historijskom odlukom".

(Patria) - Nakon godina odugovlačenja i uprkos protivljenju vojske, ukrajinski parlament izglasao je jučer pristupanje Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), u nadi da će moći kazniti Rusiju za ratne zločine počinjene u Ukrajini, rekli su ukrajinski zastupnici.

To je pitanje u Ukrajini jako osjetljivo jer mnogi strahuju da i ukrajinske oružane snage koje se bore protiv ruske vojske ne postanu meta ICC-a, čija je zadaća progon počinilaca genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i agresije.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba izrazio je zadovoljstvo tom "historijskom odlukom".

- Bilo je to dugo putovanje puno izazova, mitova i strahova. Ništa od toga nije bilo istina. I danas smo to napokon ostvarili", objavio je Kuleba na platformi X.

Za ratifikaciju Rimskog statuta, osnivačkog ugovora ICC-a, i da Ukrajina postane 125. članica te institucije glasao je 281 zastupnik, a bilo je potrebno najmanje 226.

"Odluka će otvoriti veće mogućnosti za kažnjavanje Rusa i ojačat će izolaciju Rusije", objavila je na Facebooku zastupnica predsjednikove stranke Jevgenija Kravčuk.

Prema njenim riječima, Ukrajina se pozvala na član 124 Rimskog statuta koji omogućava izuzeće na sedam godina svih Ukrajinaca, civila i vojnih lica, od progona za ratne zločine pred ICC-jem.

"Ratifikacija tog dokumenta, koji je parlamentu proslijedio predsjednik Volodimir Zelenski, dio je obaveza Kijeva prema EU. To je potrebna mjera, sasvim opravdana i sigurna", ocijenila je Kravčuk.

Glasanju su prethodile "teške rasprave", rekla je opoziciona zastupnica Irina Gueraščenko, koja poput svoje stranke Evropska solidarnost, nije podržala tekst.

"Vojnici su tražili da ratifikacija bude odgođena do kraja ratnog stanja. Niko nije objasnio šta će se dogoditi nakon isteka sedmogodišnjeg izuzeća po članu 124", objavila je na Telegramu.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 2022., ICC je izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i nekoliko drugih visokih civilnih i vojnih ruskih dužnosnika zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Kijev već sarađuje s ICC-jem kako bi garantovao opštu odgovornost za sva ruska zvjerstva u Ukrajini. Taj rat bit će od sada još učinkovitiji, rekao je ministar Kuleba.

#DmitroKuleba #EvropskaSolidarnost #ICC #Rat #RimskiStatut #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #VolodimirZelenski #Zločini #svijet