Članak

VISOKI DIPLOMATA EU

Borrell: Napad na Kursk 'ozbiljan udarac' za Putina

Visoki diplomata EU Josep Borrell smatra da je ukrajinska kontraofanziva na Kursk zadala "ozbiljan udarac" ratnom narativu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

(Patria) - Visoki diplomata EU Josep Borrell smatra da je ukrajinska kontraofanziva na Kursk zadala "ozbiljan udarac" ratnom narativu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Borrell je pozvao na ukidanje ograničenja Kijevu da oružje koje mu je isporučeno sa Zapada koristi unutar Rusije.

Borrellovi komentari uslijedili su dva dana nakon što je ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski ponovio svoju molbu partnerskim zemljama da im dozvole da koriste oružje dugog dometa u napadu na Rusiju, kako bi zaustavili napredovanje ruskih snaga na istoku Ukrajine.

U objavi na platformi X nakon razgovora s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, Borrell je ukrajinsku ofanzivu na Kursk opisao kao "ozbiljan udarac narativu ruskog predsjednika Putina".

Ponovio je da se zalaže za "ukidanje ograničenja za korištenje sposobnosti protiv ruske vojske koja je uključena u agresiju na Ukrajinu, u skladu s međunarodnim pravom".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost tvrdi da bi to "pojačalo samoodbranu Ukrajine", spasilo živote i unaprijedilo mirovne napore.

Borrell je dodao i da će to pitanje biti na dnevnom redu sastanaka ministara vanjskih poslova i odbrane EU, koji će biti održan 29. i 30. avgusta u Briselu, u prisustvu Kulebe.

Dvije i po godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Kijev je povratio inicijativu slanjem trupa u ruski zapadni Kursk region 6. avgusta, tvrdeći da je ukrajinska vojska zauzela desetine naselja.

Epicentar sukoba, međutim, piše AFP, ostaje istok Ukrajine, gdje bolje opremljena ruska vojska nastavlja da napreduje i gdje je proteklih dana zauzela nekoliko gradova.

#BorrellFontelles #Briselu #EU #JosepBorrell #Kuleba #Kursk #Putin #Russia #Svijet #Ukraine #Zelenski