Članak

TRGOVINSKI RAT

Kina pokreće istragu oko uvoza mliječnih proizvoda iz EU

Evropski proizvođači mlijeka i sira mogli bi da postanu najnovija žrtva u trgovinskom ratu EU i Kine, piše Associated Press (AP).

(Patria) - Evropski proizvođači mlijeka i sira mogli bi da postanu najnovija žrtva u trgovinskom ratu EU i Kine, piše Associated Press (AP), a prenosi RSE.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je jučer da pokreće istragu o subvencijama koje daju zemlje članice EU za mliječne proizvode, koje bi mogle dovesti do carina na njihov izvoz u Kinu.

Najava je uslijedila dan nakon što je EU objavila nacrt odluke o finalizaciji carina na električna vozila napravljena u Kini, kao nastavak privremenih carina objavljenih prošlog mjeseca. Kineska vlada i proizvođači automobila osudili su taj potez.

"Istraga o mliječnim proizvodima obuhvatit će niz proizvoda, uključujući svjež i topljeni sir, plavi sir i mlijeko", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva trgovine.

Bit će razmatrane subvencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike EU, kao i subvencije koje daje osam zemalja EU, uključujući Italiju, Finsku i Hrvatsku.

Ministarstvo trgovine Kine ranije je pokrenulo istragu o evropskom izvozu žestokih pića i svinjskog mesa. Istrage su izazvale bojazan od trgovinskog rata.

Kina je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) nakon što je EU objavila privremene carine na električna vozila kineske proizvodnje. Komisija EU saopštila je 20. avgusta da je uvjerena da su njena istraga i privremene carine u skladu s pravilima WTO.

Nacrt odluke EU o konačnim carinama za električna vozila unio je uglavnom manje izmjene u privremene stope.

Automobili koje izvozi BID, najveći proizvođač električnih vozila u Kini, suočit će se s carinom od 17 procenata, dok će oni iz kompanije SAIC Motor iz Šangaja biti pogođeni najvišom stopom od 36,3 procenta.

Kompanija Tesla, koja izvozi automobile iz Kine, dobila je carinu od 9 posto, nakon što je zatražila da se ispitaju subvencije koje je primila, saopštila je Evropska komisija.

#Carine #Eu #Finska #Hrvatska #Italija #Kina #Mlijeko #Sir #Tesla #WTO #BiH