Članak

NAVEO ŠEST RAZLOGA

Čelik podnio zahtjev za smjenu Miokovića s pozicije prvog čovjeka Zastupničkog doma

Čelik u inicijativi navodi šest razloga za smjenu Miokovića, kojeg je, između ostalog, optužio i za mešetarenja pri izboru Vukoje (HDZ BiH), "čime je kompromitovao integritet institucije i zloupotrijebio povjerenje građana".

(Patria) - Zastupnik u Parlamentu FBiH Mirza Čelik (DF) podnio je inicijativu za smjenu prvog čovjeka Zastupničkog doma Dragana Miokovića (Naša stranka) zbog blokade projekta Južna plinska interkonekcija i političke trgovine pri izboru sudije Ustavnog suda BiH Marina Vukoje.

Čelik u inicijativi navodi šest razloga za smjenu Miokovića, kojeg je, između ostalog, optužio i za mešetarenja pri izboru Vukoje, "čime je kompromitovao integritet institucije i zloupotrijebio povjerenje građana".



Miokoviću zamjera i da ne ispunjava obaveze iz svog posla jer "je više puta propustio dostaviti zahtjeve kolega zastupnika, uključujući i ključni zakon o južnoj interkonekciji, čime je blokirao važan zakonodavni proces".

Također mu je zamjerio neadekvatno i bahato ponašanje u medijima kao i "nestručnost u vođenju sjednica Parlamenta".

"Tokom njegovog mandata, svjedočili smo čestim kršenjima Poslovnika, neefikasnom vođenju sjednica, to nemogućnosti da osigura efikasan rad Parlamenta, što je negativno utjecalo na funkcioniranje ove važne institucije", naveo je Čelik u podnesku.

Dalje je Miokoviću spočitao da nije posvećen "ključnim prioritetima Federacije", te ga također optužio za "nepotizam i sukob interesa".

"Postoje opravdane sumnje da je Mioković, u više navrata, koristio svoj uticaj za lične i interese bliskih saradnika, čime je dodatno narušio povjerenje građana u rad Parlamenta.



Zbog svih navedenih razloga, smatram da Mioković više ne ispunjava uslove za obavljanje funkcije predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH te molim da se hitno pokrene procedura za njegovu smjenu", zaključio je Čelik.

#DraganMioković #MirzaČelik #ParlamentFederacije #politika #ZastupničkiDom #bih