Članak

PIŠE ENVER IŠERIĆ

Zaštitimo državu od bjegunaca i kriminalaca sa dvojnim državljanstvom

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u posljednjih nekoliko sedmica se sa sigurne distance ismijava državi Bosni i Hercegovini i njenim organima.

Za NAP piše: Enver Išerić, pravni ekspert

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u posljednjih nekoliko sedmica se sa sigurne distance ismijava državi Bosni i Hercegovini i njenim organima. Osumnjičen je za organizovani kriminal, i to koji je počinjen obavljajući najodgovornije dužnosti u našoj državi.

Ali organi pravosuđa, kao i svi drugi organi su u "mat poziciji". Jedino je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u "pat poziciji", jer još uvijek svi ministri u vladi Bosne i Hercegovine ne misle da Galića treba smijeniti. Kažu nema pravnog osnova. Oni misle da bi ga trebalo razriješiti dužnosti na osnovu njegovog zahtjeva, dati mu otpremninu i vjerovatno poslije toga pripremiti mu svećani ispračaj.

Draga gospodo u Vijeću ministara, ako niste u stanju za ovakve slučajeve naći pravni osnov za smjenu čovjeka koji je optužen za organizovani kriminal, onda vi stvarno ne trebate biti tu gdje trenutno jeste.

Ali šta je još veći problem od toga hoće li Galić biti smijenjen ili razriješen. Slučaj Galić nas je naučio, a bilo je i ranije ovakvih slučajeva, da imenovanju kadrova u državne institucije moramo posvetiti dužnu pažnju. Posebno u sigurnosnim službama, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Parlamentarnoj skupštini BiH i vladi Bosne i Hercegovine.

Kako? U ove institucije ne smiju biti imenovane osobe sa dvojnim državljanstvom. Zašto? Zato što te osobe sa dvojnim državljanstvom rade po instrukcijama politika i političara iz susjednih zemalja, a koje se još uvijek, kako stvari stoje, nisu odrekle svojih teritorijalnih pretenzija prema našoj državi. I vi imenovanjem takvih osoba sa dvojnim državljanstvom omogućavate da rade direktno, u državnom sistemu, protiv vlastite države, a u ime i za korist drugih država.

Osim toga, te osobe sa dvojnim državljanstvom, koje rade protiv države i koje ruše institucije kojima rukovode, koje počine krivična djela organiziranog kriminala ili krivičnog djela rušenja ustavnog poretka, čim dobiju informaciju da su otkriveni i da Tužilaštvo "mora" reagirati, odmah napuštaju državu i time su potpuno zaštićene od našeg pravosudnog sistema.

A susjedne države ne izručuju svoje državljane. Ali zaboravljaju te susjedne države da to nisu samo njihovi državljani. To su i naši državljani. Kod nas su počinili krivična djela i ovdje treba da im se sudi. Ovo pitanje treba urediti zakonom. A do donošenja zakona u postupku imenovanja voditi računa da se ti kriteriji poštuju.

I još jedno vrlo važno pitanje treba riješiti - izmijeniti krivično zakonodavstvo kojim će se omogućiti suđenje u odsustvu. Zaštitimo državu od bjegunaca i kriminalaca sa dvojnim državljanstvom.

#DvojnoDržavljanstvo #EnverIšerić #sipa #ZoranGalić #BiH