Članak

NEOBIČNO NEBESKO TIJELO

Otkriven misteriozni objekat koji se u svemiru kreće brzinom od 1,6 miliona km/h

Tri astronoma amatera pomoću NASA-inog teleskopa otkrili su neobično nebesko tijelo koje takvom brzinom juri kroz svemir da će uskoro napustiti Mliječni put.

(Patria) - Tri astronoma amatera pomoću NASA-inog teleskopa otkrili su neobično nebesko tijelo koje takvom brzinom juri kroz svemir da će uskoro napustiti Mliječni put.

Ovo kosmičko čudo kreće se brzinom od 1,6 miliona kilometara na sat, što ga čini jedinstvenim u našoj galaksiji, prenosi Euronews.

- Ne mogu da opišem nivo uzbuđenja. Kad sam prvi put vidio koliko se brzo kreće, bio sam siguran da je o njemu već bilo izvještaja - kaže Martin Kabatnik, koji je prvi primijetio neobični objekat.

O kakvom se nebeskom tijelu radi?

CWISE J1249, kako je nazvan ovaj objekat, mogao bi da bude zvijezda manje mase ili tijelo koje je između džinovske planete i takozvanog braon patuljka.

To nije ni kometa ni asteroid, a ima i mnogo manje gvožđa i drugih metala, koji se obično nalaze u zvijezdama i braon patuljcima, tako da zasad nema jasnih indikacija o čemu je riječ.

Do otkrića je došlo u okviru NASA-inog projekta "Backyard Worlds: Planet 9", pokrenutog 2017. godine, koji poziva građane da se uključe u analiziranje velike količine snimaka napravljenih uz pomoć moćnih teleskopa, s ciljem da pronađu dosad neprimijećene patuljaste planete i druge objekte.

U ovom slučaju, slike na kojima je "uhvaćeno" misteriozno tijelo snimio je infracrveni širokopojasni teleskop WISE, koji je između 2009. i 2011. godine na osnovu termalne energije tragao za dalekim izvorima svjetlosti.

Ovaj teleskop, koji se nalazi u Zemljinoj orbiti, ostao je bez zamrznutog vodonika, koji je služio da rashladi njegov sistem, pa ga je NASA jedno vrijeme stavila u status hibernacije.

Dvije godine kasnije, letjelica se probudila s novom svrhom - preimenovana je u NEOWISE i dobila zadatak da "lovi" potencijalno opasna nebeska tijela u blizini Zemlje, kao što su asteroidi i komete.

Potraga ne prestaje

Iako je ostvarila brojne uspjehe i registrovala oko 44.000 nebeskih tijela, letjelica je prošle sedmice otišla u penziju, jer će se uskoro naći na suviše niskoj poziciji u orbiti, da može da pruži bilo kakve korisne podatke.

U slučaju CWISE J1249, osim Martina Kabatnika, u otkriću su učestvovali građani-istraživači Thomas P. Bicl i Dan Casselden, a istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "Astrophysical Journal Letters". Međutim, njihov rad još nije gotov.

Naučnici će nastaviti da tragaju za odgovorom na pitanje koji je ključni uzrok njegove brzine. Jedna od mogućnosti je da je objekat nekada bio dio binarnog zvjezdanog sistema i da ga je u kosmos lansirala eksplozija njegovog parnjaka.

Također je predložena ideja da potiče iz zbijenog zvjezdanog jata, koje je naišlo na crne rupe. Kompleksna dinamika takvih kosmičkih susreta mogla je jednu od zvijezda izbaciti iz grupe.

#magazin1 #zanimljivosti #Svemir