Članak

PRIŠTINA

Kurti: Most na rijeci Ibar bit će otvoren za promet u najkraćem mogućem roku

(Patria) - Kosovski primjer Albin Kurt kazao je da će most preko rijeke Ibar biti otvoren za promet vozila u najkraćem mogućem roku jer je to u interesu svih građana Kosova te da će saveznici biti unaprijed obaviješteni o ponovnom otvaranju mosta koji, kako je kazao Kurti, odvaja Srbe i Albance u podijeljenom gradu Mitrovici.

"Želimo to uraditi što je prije moguće, ali nećemo iznenaditi naše europske i američke partnere, prijatelje i saveznike. S druge strane, nećemo moći dozvoliti odugovlačenje ovog pitanja u nedogled. Naša volja i namjera je dobra i smatramo da je otvaranje ovog mosta ispravno, neophodno, dobro i korisno za sve", rekao je Kurti, gostujući u TV emisiji Albanskog servisa Glasa Amerike, izravno iz Chicaga, gdje na poziv Nacionalnog demokratskog instituta sudjeluje na konvenciji američke Demokratske stranke.

Kurti je ponovno istaknuo kako je otvaranje mosta preko rijeke Ibar u Mitrovici dobrobit za sve građane Kosova te dodao kako se most trebalo otvoriti kada je Kosovo oslobođeno prije 25 godina i da kosovska vlast želi osigurati slobodno kretanje svih građana, robe i kapitala.

"Optimist sam da ćemo imati i vladavinu prava i slobodu kretanja na jednoj strani, i mir, sigurnost na drugoj strani. Otvaranje mosta preko rijeke Ibar nije protiv nekoga. To je za srpsku zajednicu, za Albance, za Bošnjake i za sve druge manjine, kao što su Turci, Egipćani, Aškalije i Romi. Europa je srušila sve zidove. Mi smo u Europi i moramo otvoriti i ovaj most", rekao je Kurti.

Kosovska Vlada je sredinom srpnja najavila kako planira otvoriti za promet most na rijeci Ibar što je izazvalo reakcije međunarodnih dužnosnika koji drže kako bi otvaranje mosta u ovom trenutku dovelo do jačanja tenzija na Kosovu.

SAD drže kako bi otvaranje mosta za promet vozila povećalo potencijal za nasilje i dovelo u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike KFOR-a, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i sigurnosti na Kosovu.

I dok kosovska Vlada ističe kako bi otvaranje mosta osiguralo slobodu kretanja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra kako je takva odluka jednostrana te je pozvao misiju NATO-a na Kosovu (KFOR) da ne dozvoli otvaranje mosta na rijeci Ibar.

#AlbinKurt #AleksandarVučić #AmeričkiSaveznici #EuropskiPartneri #GrađaniKosova #Mitrovica #MostPrekoRijeke #NacionalniDemokratskiInstitut #SlobodaKretanja #VladavinaPrava #Region