Članak

OPADA NIVO VODE

Predsjednik Azerbejdžana Putinu ukazao na katastrofalno stanje Kaspijskog jezera

Nivo vode u Kaspijskom jezeru, koja jako fluktuira u posljednjih stotinu godina, opada od sredine 1990-ih, pokazala su naučna istraživanja.

(Patria) - Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev razgovarao je jučer s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o smanjivanju Kaspijskog jezera, koje je ocijenio katastrofalnim te dodao da su dogovorili da će analizirati situaciju.

Kaspijsko jezero, najveće na svijetu, nalazi se između Azerbejdžana i Kazahstana, okruženo Rusijom na sjeveru i Iranom i Turkmenistanom na jugu.

Nivo vode u Kaspijskom jezeru, koja jako fluktuira u posljednjih stotinu godina, opada od sredine 1990-ih, pokazala su naučna istraživanja.

- S prozora prostorije u kojoj smo razgovarali, pokazao sam Vladimiru Putinu stijene koje su prije samo dvije godine bile pod vodom. Danas su već metar iznad površine - rekao je Aliyev u izjavi za novinare stojeći pored Putina u Bakuu.

Aliyev je dodao da se s Putinom, koji nije dao izjavu za medije, dogovorio da će analizirati situaciju za koju je ocijenio da se pretvara u ekološku katastrofu.

Nazim Mahmudov, čelnik Nacionalnog hidrometeorološkog zavoda u sklopu azerbejdžanskog ministarstva ekologije, rekao je Reutersu da je nivo jezera pogođen povećanim isparavanjem vode zbog klimatskih promjena te skretanjem vode iz rijeke Volge radi navodnjavanja.

Naveo je da promjene u nivou Kaspijskog jezera pogađaju okoliš i ekonomske sektore, u prvom redu iskorištavanje nafte i plina, te pozvao na globalne napore da se smanje emisije stakleničkih plinova.

Baku će u novembru biti domaćin konferencije UN-a o klimi COP29.

#Azerbejdžanski #EkološkuKatastrofu #IlhamAliyev #Iranom #KaspijskoJezero #KlimatskihPromjena #NivoVode #Rusijom #Turkmenistanom #VladimirPutin #Svijet