Članak

SAOPŠTENJE

Uposlenici NUB-a traže hitan sastanak s Nikšićem, najavili obustavu rada ako se ne riješe nagomilani problemi

Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH trenutno se suočava s ozbiljnim izazovima koji mogu utjecati na daljnji rad i funkcionisanje te kulturne institucije.

(Patria) - Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH trenutno se suočava s ozbiljnim izazovima koji mogu utjecati na daljnji rad i funkcionisanje te kulturne institucije.

Iz NUB-a su stoga uputili još jedan apel u kojem traže hitan sastanak s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem (SDP BiH).

"Naši uposlenici aktivno rade na izradi i prijavi projekata u skladu s Javnim pozivom koje je raspisalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, no suočeni smo s ozbiljnim problemom vezanim za potpisivanje tih projekata i ugovora.

Naime, jedina ovlaštena osoba za potpisivanje projekata i ugovora - direktor Ismet Ovčina - nalazi se na godišnjem odmoru i najavio je odlazak u penziju sa 6. septembrom. To znači da bi, ukoliko se ne pronađe rješenje, naši projekti mogli ostati bez potrebnog potpisa, što bi onemogućilo njihovu realizaciju i nastavak rada na važnim projektima za našu instituciju i društvo u cjelini.

Postoji opravdana zabrinutost da će direktor Ismet Ovčina uslovljavati svoj potpis na projektima zadržavanjem svoje pozicije, što nije u interesu zaposlenika niti nadležnih institucija.

Bitno je napomenuti da institucija ne može funkcionisati bez Nadzornog odbora, Upravnog odbora i direktora, te je potrebno hitno imenovati novu upravljačku strukturu.

Stoga, Vijeće uposlenika NUB BiH traži sastanak s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, kako bismo prevazišli ovu situaciju i osigurali kontinuitet rada NUB-a.

Još jednom apelujemo na nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje pravnih i financijskih problema, a ukoliko se ništa drastično ne promijeni po tom pitanju, radnici će morati obustaviti pružanje usluga na godišnjicu agresorskog paljenja NUB BiH u Vijećnici 1992. godine", saopštilo je Vijeće uposlenika NUB BiH.

#NerminNikšić #NUB #premijer #Radnici #VijećaUposlenika #bih