Članak

PREMIJER ZDK

Pivić: Vlada će nadomjestiti sredstva koja Grad odbija odobriti Centru za djecu i odrasle s posebnim potrebama

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Nezir Pivić čestitao je korisnicima i menadžmentu JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK-a 10. godišnjicu institucionalnog rada.

(Patria) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Nezir Pivić čestitao je korisnicima i menadžmentu JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK-a 10. godišnjicu institucionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj centar postane najbolji model brige o ovoj populaciji u Bosni i Hercegovini.

Na press-konferenciji održanoj ovim povodom, Pivić je posebno zahvalio Georgu Schielu, idejnom tvorcu i Goranu Bulajiću, jednom od pokretača osnivanja dnevnih centara i poslaniku u aktuelnom sazivu Skupštine, ali i svim općinama u ovom kantonu koje učestvuju u finansiranju rada Centra koji ima 60 zaposlenih i oko 400 korisnika.

- JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama je u fokusu rada Vlade ZDK, kao osnivača i činimo sve da obezbijedimo normalno funkcionisanje ove ustanove, poboljšamo materijalni status uposlenih i napravimo još veći iskorak u ovoj oblasti - rekao je premijer ZDK.

Naglašava da je uspjeh ovog centra i modela rada tim značajniji, ako se u obzir uzme da smo u ranijim godinama bili suočeni s potresnim svjedočenjima ophođenja prema djeci s posebnim potrebama u sličnim ustanovama širom BiH, iako se radi o djeci koja trebaju najveću pažnju.

Izrazio je žaljenje što Grad Zenica ne učestvuje u finansiranju rada Centra, iako najveći broj korisnika dolazi upravo iz Zenice te najavio da će Vlada ZDK naredne godine, pored redovnog transfera za finansiranje rada i plata zaposlenih, izdvojiti dodatna finansijska sredstva.

- Mnogo manje općine sufinansiraju rad ustanove, ali ne i Grad Zenica iako ima najveći budžet od svih jedinica lokalne samouprave. To je jako pogubna i pogrešna politika, tako da će Vlada ZDK po principu solidarnosti izdvojiti dodatnih 100.000 KM i omogućiti efikasnije funkcionisanje kako bi se doprijelo do većeg broja korisnika - rekao je Pivić.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović kaže da je ponosan na pozitivna iskustva i lidersku poziciju ove ustanove te je uputio čestitke menadžmentu na čelu s direktorom Ernadom Metajem, kao i svim korisnicima usluga Centra za ranu intervenciju u Zenici te dnevnih centara u Visokom, Zenici, Žepču, Tešnju i Maglaju.

Amela Hrustić, majka jednog od korisnika usluga ove ustanove, rekla je da je Centar svijetli primjer rada sa djecom sa posebnim potrebama te se založila za uvođenje dodatnih usluga i termina za rad sa djecom.

Jubilej 10 godina rada JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK-a svečano će biti obilježen 5. septembra u Dnevnom centru Visoko, uz prigodan program i dodjelu priznanja "Najboljim prijateljima zauvijek".

#ZDK #Zenica #NezirPivić #BiH