Članak

LOŠE STANJE U SPORTU

Košarkaški savez BiH u ozbiljnom problemu - Alihodžić: Potrebna nam je pomoć, inače su upitne utakmice kvalifikacija

Foto: Faktor

(Patria) - Finansijska situacija u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine nije bajna, dodatno se zakomplikovala, a krovnoj kući bh. košarke potrebna je hitna pomoć, poručio je danas generalni sekretar KSBiH Dževad Alihodžić.

KSBiH je pod blokadom zbog duga prema hotelima Ilidža, koji s kamatama i sudskim troškovima iznosi 330.000 KM. Pregovori dvije strane su obavljeni, KSBiH je zatražio obročno plaćanje kako bi račun bio odblokiran, menadžment hotela je takvu mogućnost odbio.

Alihodžić je kazao da su uloženi maksimalni napori da prežive i prebrode krizu posljednja dva mjeseca, da su u tom periodu četiri nacionalne selekcije prošle pripreme i igrale na Evropskom prvenstvu.

- Sa blokiranim računom i bez novca uspjeli smo to nekako, što je podvig - rekao je Alihodžić, zahvalivši svima koji su pomogli da se to ostvari.

- Neosporno je da dug postoji i star je 13 godina. Pokušali smo da napravimo sporazum i dogovor s menadžmentom. Nismo uspjeli u tome. Oni traže da se isplati odjednom, s kamatama i sudskim troškovima. Mi to ne možemo da riješimo. Apelujemo za pomoć svima onima koji smatraju da treba pomoći reprezentaciji BiH - dodao je Alihodžić.

KSBiH, Alihodžićeva je poruka, treba hitnu pomoć, jer bi u pitanje mogle doći utakmice seniorske košarkaške reprezentacije protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Eurobasket.

- Samo želim da apelujem da nama treba hitna pomoć. Ako to ne riješimo, vrlo brzo trebamo početi pripreme ključnih utakmica za kvalifikacija za EP. S blokiranim računom to ne možemo napraviti. Može doći u pitanje odigravanje utakmica, možda ćemo ih morati predati Hrvatskoj - mišljenja je Alihodžić, uz napomenu da je upravo zbog toga organizirana konferencija za medije, jer je problem prevelik da bi se zataškavao i gurao pod tepih.

- Imali smo nedavno sastanak. Dug priznajemo, pokušali smo objasniti u kakvoj smo situaciji, tražili smo da nam se omogući obročno plaćanje...Stav je bio takav da oni neće da čekaju i žele dug da se riješi. Moramo smo prihvatiti činjenicu - istakao je prvi operativac KSBiH.

- Možda su bila očekivanja drugačija. Vjerovatno smo se nadali da ćemo se dogovoriti s grupacijom hotela Ilidža. Nismo očekivali takav jedan potez. Nisam tu da bilo koga osuđujem. Ne bi bilo korektno da nekog optužujem. Mogu samo reći da je ovo nama samo još jedan dokaz da moramo napraviti radikalne poteze, da nađemo sistemsko finansiranje nacionalnih selekcija, a onda da napravimo strategiju u smislu struke. Rezultati naših mlađih selekcija koje sad imamo apsolutno nisu zadovoljavajući, zaključio je Alihodžić, prenosi Faktor.

#DževadAlihodžić #Eurobasket #EvropskoPrvenstvo #FinansijskaSituacija #HitnaPomoć #HotelIlidža #Hrvatska #košarkaškisavez #NacionalneSelekcije #repprezentacija #sport