Članak

SAD

Harris implicirala da je Trump 'kukavica' tokom nastupa u kampanji u Pennsylvaniji

(Patria) - Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris indirektno je u nedjelju kritikovala bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, sugerišući da je njen protivkandidat na izborima 5. novembra bio „kukavica“ čija se politika fokusirala na gušenje rivala, javio je Reuters.

Primjedbe su uslijedile u kampanji u važnoj državi Pennsylvaniji sa potpredsjedničkim kandidatom i guvernerom Minnesote Timom Walzom, prije nego što se Harris uputila na Nacionalnu konvenciju Demokratske stranke u Chicagu, koja počinje danas.

„Tokom posljednjih nekoliko godina dogodila se ova vrsta perverzije, mislim, koja sugeriše da je mjera snage vođe zasnovana na tome koga ste pobijedili. Kada je ono što znamo stvarno i istinito, mjera snage vođe je zasnovana na tome koga podižete“, rekla je Harris gomili pristalica.

„Svako ko želi da tuče druge ljude je kukavica.“

Nije direktno imenovala Trumpa, koji ju je u predizbornoj kampanji u subotu u istočnoj Pennsylvaniji nazvao „radikalom“ i „luđakom“.

Istraživanja javnog mnijenja su pokazala da Harris unosi svježu energiju u kampanju i smanjuje jaz s bivšim predsjednikom Trumpom, kako na nacionalnoj razini, tako i u mnogim od osam visoko konkurentnih država, uključujući Pennsylvaniju, koje će igrati odlučujuću ulogu u odabiru nasljednika demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Harris, crnkinja i sa azijskim porijeklom, biće prva žena predsjednica ako pobijedi u novembru. Ona je rekla da je skoro završila pisanje govora koji će održati kada u četvrtak prihvati demokratsku predsjedničku nominaciju. „Biće mnogo toga o onome što ja vjerujem da je put naprijed, novi put naprijed i dovođenje svih u to“, rekla je novinarima ispred restorana.

Trump je u subotu rekao da vjeruje da će nju biti lakše pobijediti od Bidena (81), koji je prošlog mjeseca odustao pod pritiskom svoje stranke nakon katastrofalne debate protiv Trumpa.

Pennsiyvanija je bila jedna od tri države „Pojasa hrđe“, zajedno sa Wisconsinom i Michiganom, koje su pomogle u pobjedi Trumpa na izborima 2016. godine. Biden, koji je odrastao u Scrantonu u Pennsylvaniji, pobjedio je u ovoj državi 2020. godine, a Harris ima sada cilj da to ponovi.

Izvori su u subotu rekli da će se ona najvjerovatnije pridružiti Bidenu na bini na konvenciji u ponedjeljak dok joj predaje baklju kao kandidatu stranke za predsjednika.

Trampova kampanja će pokušati da uzvrati na konvenciju nizom događaja ove sedmice. On će danas posjetiti proizvodni pogon u Yorku, Pennsylvania, gdje će se na ekonomiju, a sutra će u kancelariji okružnog šerifa u Howellu, Michigan, razgovarati o sigurnosti i kriminalu.

Trump i njegov potpredsjednik, senator JD Vance, otputovaće u srijedu u Asheboro, Sjeverna Karolina, radi razgovora o nacionalnoj sigurnosti, a u petak će se Trump pridružiti Turning Point Action, grupi koju je osnovao konzervativni aktivista Charlie Kirk, za miting u Glendaleu u Arizoni, koji je djelimično imao za cilj da naglasi napore za povećanje izlaznosti na izbore.
Trumpove pristalice rekle su da se nadaju da će on kampanju preusmjeriti na politiku, a ne na lične napade na Harris na koje se uvelike oslanjao u sedmicama otkako se pojavila kao kandidatkinja.

„Predsjednik Trump može pobijediti na ovim izborima. Njegova politika je dobra za Ameriku i ako imate političku debatu, on pobjeđuje. Donald Trump, provokator, showmen, možda neće pobijediti na ovim izborima“, rekao je republikanski senator Lindsey Graham u nedjelju.

„Politika je ključ Bijele kuće“

#Svijet #KamalaHarris #DonaldTrump #Pennsylvanija #TimWalz #Chicagu #DemokratskaStranka #JoeBiden #NacionalnaKonvencija #JDVance #CharlieKirk